Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räddningschefen ryter i efter mängder av falsklarm

14 falsklarm på kort tid, där elever på Grosvadsskolan har startat rökdetektorer, har gett räddningstjänsten lika många onödiga utryckningar. "Det här är väldigt allvarligt och något skolan verkligen måste ta tag i", säger Peter Kindblom, räddningschef Finspångs kommun.

Räddningstjänsten i Finspång har gjort 14 utryckningar till Grosvadsskolan på kort tid när det gäller falsklarm.

Räddningstjänsten i Finspång har gjort 14 utryckningar till Grosvadsskolan på kort tid när det gäller falsklarm.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-12-15 10:15

Det hela startade 25 oktober då det första falsklarmet från Grosvadsskolan kom. Totalt var det tre falsklarm under perioden 25 oktober till 27 oktober. Sedan var det lugnt i en dryg månad, innan tempot på falsklarmen ökade. Från och med 28 november till 12 december har räddningstjänsten gjort elva utryckningar till Grosvadsskolan på grund av falsklarm. Sammanlagt innebär det 14 utryckningar på kort tid. 

– Det är brottsligt det som de här eleverna gör och kan få stora konsekvenser. Vi försöker alltid vara professionella och ta alla larm på fullt allvar och åker dit med mycket personal varje gång. Om det händer något annat samtidigt, till exempel ett hjärtstopp, där det handlar om sekunder för att rädda liv kanske vi inte hinner dit i tid för att vi är på ett falsklarm på Grosvadsskolan, säger Peter Kindblom.

undefined
Räddningstjänsten i Finspång har gjort 14 utryckningar till Grosvadsskolan på kort tid när det gäller falsklarm.

Alla onödiga utryckningar kostar pengar. 

– Det här är väldigt allvarligt och det blir dessutom dyrbart för skolan. Första gången det är ett falsklarm skickar vi en faktura på 5 000 kronor. Upprepar det sig på samma ställe, kostar det 10 000 kronor varje gång.  

Detektorerna på Grosvadsskolan sitter förstås där för att varna för rök och brand och i förlängningen rädda liv om det blir skarpt läge om en brand skulle uppstå.

– De som har gjort det här tänder eld på ett papper som utlöser larmet. De sista gångerna har de använt sig av någon form av spray, vi tror att det är hårspray, förklarar Peter Kindblom.

undefined
"Tyvärr kan det bli farligt i förlängningen om vi inte tar larm från Grosvadsskolan riktigt på allvar om det skulle bli skarpt läge", säger räddningschefen Peter Kindblom.

Även om räddningstjänsten alltid ska agera som det är ett skarpt läge varje gång, så håller Peter Kindblom med om att hans personal ibland har svårt att agera blixtsnabbt varje gång det kommer ett larm från Grosvadsskolan.

– Ja, tyvärr kan det bli farligt i förlängningen om vi inte tar larm från Grosvadsskolan riktigt på allvar om det skulle blir skarpt läge, säger han.

Av en slump befinner vi oss utanför Grosvadsskolan den 12 december, när det senaste falsklarmet går igång. Lektionerna avbryts och alla elever och personal samlas snabbt utomhus i den relativa kylan. Räddningstjänsten anländer efter några minuter med en stor brandbil och flera brandmän. Snart kan de återvända till stationen igen, när det konstateras att det återigen rör sig om ett falsklarm. 

Karta: Grosvadsskolan Grosvads rektorsområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!