Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elever fick prova olika yrken - digitalt

Thivison vill bli läkare och Viktor vill jobba med människor. Elever på Grosvadsskolan har fått prova på olika yrken digitalt.

Maja Moberg, Emilia Svenningsson, Thivision Vijanananathen, Viktor Sellbrand och Viggo Persson berättar om den yrkesinriktade temadagen.

Maja Moberg, Emilia Svenningsson, Thivision Vijanananathen, Viktor Sellbrand och Viggo Persson berättar om den yrkesinriktade temadagen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-03-30 17:27

Grosvadsskolan har anordnat en temadag för åttondeklassare. Tjejerna har fått prova på ingenjörsyrken med kvinnliga ingenjörer digitalt. 

– "IGE-day" är en dag när företag visar allt som ingenjörer skapar och låter kvinnliga ingenjörer berätta om sina jobb. Målet är att få fler tjejer till yrket, så att fördelningen mellan könen ska vara lika bland ingenjörer i landet år 2030. 1 200 tjejer från hela Sverige deltog under dagen, berättar Marina Palm, studie- och yrkesvägledare, Grosvadsskolan.

undefined
Maja Moberg, Emilia Svenningsson, Thivision Vijanananathen, Viktor Sellbrand och Viggo Persson berättar om den yrkesinriktade temadagen.

15-åriga Maja Moberg var en av Grosvadseleverna som deltog.

– I min grupp fick jag lära mig om gasturbiner på Siemens. Det var en tjej som haft många titlar som berättade om sin resa till ingenjör, säger Maja.

Skulle du kunna tänka dig att bli ingenjör?

– Nej, jag är inte tekniskt intresserad. Men det var bra att få veta mer om yrket och nu vet man vad man ska välja bort. Fast det hade varit roligare med fysiska besök, blir långtråkigt att bara lyssna digitalt, betonar Maja Moberg.

Killarna i åttan fick information från Bergska gymnasiet och Drottning Blankas gymnasium kring olika kvinnodominerande yrken inom vård och barnomsorg samt olika karriärvägar. 

undefined
14-åringarna Thivison Vijananathen och Viktor Sellbrand, vet vad de vill: Thivison ska bli läkare och Viktor vill jobba med människor.

– De visade en film och visade vad man gör inom barn- och fritidsyrket. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som fritidsledare eftersom jag vill jobba med människor, säger Viktor Sellbrand, 14.

14-årige Thivison Vijananathen vet redan vad framtidsyrket är.

– Jag ska bli läkare för att jag vill hjälpa människor. Jag tänker gå naturvetenskapsprogrammet och sedan läsa vidare på högskola. Det är bra att få reda på hur arbetsplatser ser ut och vilken studieväg man ska välja, säger Thivison.

undefined
Eva-Britt Junkka, rektor på Grosvadsskolan.

Eva-Britt Junkka, rektor, Grosvadsskolan, tycker att det är en bra satsning.

– Det är jätteviktigt och vidgar perspektiven. Det är bra att eleverna får information och får veta mer om olika yrken, säger Eva-Britt.

Marina Palm har varit ute i klasserna och berättat om skillnader mellan högstadiet och gymnasiet samt vad som krävs för att komma in på olika utbildningar.

undefined
Marina Palm, studie- och yrkesvägledare på Grosvadsskolan, påpekar att ju mer man ser och undersöker, desto bättre magkänsla får man för vilken utbildning man ska sikta på.

– Vi kommer inte erbjuda praoplatser i år på grund av coronaläget. Istället blir det temavecka för att få in kunskap om olika branscher. Ju mer man ser och undersöker, desto bättre magkänsla får man för vilken utbildning och vilket yrke man ska sikta på i framtiden, konstaterar Marina Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!