"Det kommer bli kaos i morgon i skolan.Tänk dig att det kommer stå i tidningen: En skjutning i Finspång på Bergska skolan, en beväpnad och 5 döda".
Så lyder delar av den sms-konversation från i slutet av februari, mellan en kille och en tjej som vid tillfället gick på skolan. Lite senare skickade mannen en bild på sig själv med en pistol i handen. Till bilden skrev han "denna kommer jag att använda".
Efter att ha tagit emot hoten tog tjejen kontakt med personal på skolan. De kom tillsammans överens om att händelsen skulle polisanmälas under kvällen. Bilden och all konversation skickades till polisen.
Samma kväll ringde mannen till 112 och upprepade sitt hot. Han skulle, enligt samtalet, genom att använda skjutvapen skada och döda flertalet personer på Bergska skolan någon gång under morgondagen. Polis skickades omedelbart till Finspång – och under färden fick polisen information om var mannen befann sig.
Första patrullen på plats upptäckte mannen utomhus i stadens norra delar. Han sträckte upp armarna i luften när polisen kom, som för att visa att han var ofarlig. Mannen beordrades ner till marken, han gjorde inget motstånd, men upplevdes som hotfull utifrån hoten han precis uttalat och belades därför med handfängsel.
En visitation genomfördes, men inget vapen hittades. I förhör berättar en av poliserna om gripandet.
– Jag frågar honom om han är allvarlig med sina uttalanden och vad han menar med det han har sagt. Han uppger då att han är allvarlig och att han tänker gå till sin skola i morgon och att han ska genomföra en skolskjutning. När jag frågar varför han ska göra det uppger han att han vill hämnas och att han vill skrämma folk, säger polisen.
– Jag upplever honom som obehagligt kall när han liknar det han tänker genomföra till en tv-serie som heter "Störst av allt" och handlar om en skolskjutning, säger polisen vidare i förhöret.
Eleven greps som misstänkt för förberedelse till mord och kördes till polisstationen i Norrköping. Nu, drygt sex månader senare, åtalas han för olaga hot och falskt larm. Han förnekar de olaga hoten, men erkänner falskt larm.
Orsaken till mannens agerande ska vara att han blivit dumpad av sin flickvän, en kompis till tjejen som han messade hoten till, som också gick på skolan då. Han är sedan tidigare dömd för falsklarm, men han har under förhör sagt att han aldrig har velat döda eller skada någon.
När det gäller vapnet på bilden, som ser ut som polisens tjänstevapen Sig Sauer P226, är det en soft-air gun som han inte längre har tillgång till.
Ett hot om en skolskjutning är en allvarlig sak, konstaterar förhörsledaren i ett förhör.
– Jag tog det första som kom upp i huvudet. Jag ville få en reaktion och jag ville ha uppmärksamhet. Men jag ångrar allt, säger den åtalade.
Då det är en mycket allvarligt händelse har en speciell krisledningsgrupp inom kommunen blivit inkopplad.
– Det finns tydliga och klara rutiner kring våld och hot, vi vet hur vi ska hantera sådana här stora saker på rätt sätt. Men det är ju inget vi kan gå ut med. Om vi berättar hur vi jobbar så kan någon vilja utnyttja det, säger Anders Pantzar, utbildningschef i Finspångs kommun.
Hur vanligt är det att någon hotar med skolskjutning?
– Det är väldigt, väldigt sällsynt. Innan jag började i Finspång jobbade jag i 33 år i Norrköpings kommun. Jag har aldrig hört talas om ett hot på det här sättet, säger Anders Pantzar.