Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter varslet – så många får lämna företaget

Varslet på 75 anställda vid Gränges Finspång AB slutade med att tio tjänstemän måste lämna företaget.

Jörgen Abrahamsson, avgående vd i Gränges Finspång AB. Arkivbild.

Jörgen Abrahamsson, avgående vd i Gränges Finspång AB. Arkivbild.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-12-17 20:00

En vecka före jul fick tio personer det tunga beskedet - att de inte får behålla sina jobb på Gränges i Finspång.

– Det är aldrig roligt när folk ska lämna företaget. Jag vill inte uttala mig om det är ett bra eller dåligt resultat. Man ska respekt för individer och för alla som får lämna är det så klart ett dåligt resultat. Att det blev tio personer speglar förändringen sedan vi la varslet, kommenterar företagets vd Jörgen Abrahamsson.

I slutet av augusti la Gränges i Finspång ett varsel för 75 anställda (50 kollektivanställda och 25 tjänstemän). Det skapade oro hos de 461 anställda.

Företagets mål var att ha förhandlingarna klara i god tid före jul. Men de tuffa förhandlingarna kom att ta längre tid än beräknat. Först i början av veckan blev det helt klart med de sista detaljerna i förhandlingsprotokollen.

– Det har varit en lång resa med mycket diskussioner fram och tillbaka. Förändringarna i vår organisation har främst berört tjänstemännen. Vi har slagit ihop en del funktioner och tagit bort den del roller som vi anser att vi måste kunna klara oss utan. Det stora som har hänt är att vår forsknings- och utvecklingsfunktion i Finspång införlivas i vår verksamhet från 1 januari. Synergieffekter där har lett till en del övertalighet, förklarar Jörgen Abrahamsson.

Individuella uppgörelser gör att de övertaliga slutar vid olika tidpunkter, en del lämnar med kort varsel och andra stannar lite längre. Abrahamsson tror att den tappade kompetensen kan bli svårersatt, främst på kort sikt.

Sedan varslet lades har marknaden förändrats mycket genom en ökad efterfrågan. 

– I slutet av augusti såg det jättemörkt ut för oss med bara 50 procent av normal orderingång. Osäkerheten var jättestor. I mitten av september kom vändningen, snabbare än vi trott. Nu ser det mycket bättre ut, orderingången har varit på nästan samma nivå som före pandemin. Men fortfarande finns en osäkerhet kopplat till pandemin, säger Jörgen Abrahamsson.

I botten var det avgörande att bilfabrikerna kom igång efter nedstängningar så underleverantörer fick jobb. 

För de kollektivanställda har det sedan en dryg månad varit klart att ingen behöver sluta.

– Det beror helt på en efterfrågan, orderingång och beläggning i fabriken där alla kollektivare är sysselsatta och har varit det under en månad. Det finns ingen övertalighet där.

Det ser ljust ut även framåt och för de första månaderna under det nya året.

– Men, man får alltid lägga till pandemiosäkerheten. Det kan gå lika fort tillbaka om det blir lock down, poängterar Jörgen Abrahamsson.

Vid sittningarna har det diskuterats mer än övertaligheten. Det har även pratats om vikten av att nå fram till ett framtida arbetssätt med en mer flexibel organisation att möta en svängig marknad med.

Förra året tvingades 18 tjänstemän lämna företaget och i år blev det tio.

– Nu hoppas vi att ha en organisation och ett kostnadsläge så vi kan slippa sånt här i framtiden. Ofta är det yttre omständigheter som ligger bakom. De senaste åren har varit väldigt labila med pandemin, USA-tullar och Brexit. Det har funnits mycket osäkerhet i världen. Vår bedömning är att det inte kommer att bli jättemycket stabilare de närmaste åren, säger Jörgen Abrahamsson.

Under året har Gränges korttidspermitterat personal. Nu gäller det endast för ett fåtal tjänstemän och inga kollektivanställda, men det finns möjligheter att fortsätta med det även efter nyår.

Gränges Finspång AB

Gränges i Finspång tillverkar delar till bilkylare i aluminium och är underleverantör till bilindustrins kylartillverkare. 

Företaget bytte namn för ett par veckor sedan, från Gränges Sweden AB till Gränges Finspång AB.

Från årsskiftet kommer Fredrik Spens att ersätta Jörgen Abrahamsson som vd i Gränges Finspång AB.

Bolaget har produktionsanläggningar i Europa, Asien och Amerika med en total årlig kapacitet på 560 000 ton. 

Gränges har totalt 2 400 medarbetare och omsätter 13 miljarder kronor.

Karta: Gränges Sweden AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!