Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldern till utsatta eleven: "Ska inte behöva gå så här långt"

Under två års tid har en elev utsatts för rasistiska kränkningar av andra elever på en skola i Finspång, enligt den förälder som anmält kommunen till DO. Nu berättar familjen att eleven till slut ska få byta skola.

Eleven ska bland annat ha blivit kallad n-ordet av andra elever på Finspångsskolan. Familjen tycker att skolan borde ha agerat tidigare.

Eleven ska bland annat ha blivit kallad n-ordet av andra elever på Finspångsskolan. Familjen tycker att skolan borde ha agerat tidigare.

Foto: FREDRIK SANDBERG/ TT

Finspång2024-06-20 01:00

"Varför är jag brun? Kan vi inte måla mig vit?"

Så sa den elev som, enligt familjen, under två års tid blivit utsatt för rasistiska kränkningar på en skola i Finspång. Flera gånger i veckan ska eleven ha blivit utsatt och bland annat kallats för "n-ordet" och andra rasistiska ord av elever på skolan. Familjen berättar att hen varit jätteledsen, haft ont i magen och inte velat gå till skolan.

– Det är för jäkligt! När en elev blir mobbad för sin hudfärg borde de ta det på allvar från början och inte låta det gå år efter år, säger en familjemedlem.

Familjen säger att de ansökt om att få byta skola flera gånger, men varje gång fått avslag. Motiveringen ska ha varit att det inte funnits plats på den andra skolan. Till slut fick föräldern nog och anmälde skolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Jag blev trött på att det inte hände något, det här har pågått i två år, säger föräldern.

Vad tycker du att skolan borde ha gjort? 

– De borde ha låtit oss byta skola. Och så borde de ha gjort en kräkningsanmälan varje gång något hänt och skickat hem till barnens vårdnadshavare att det här inte är okej. Jag tycker att de varit lite slappa.

Familjen berättar att de upplevt att skolan fokuserat mer på elevens reaktioner än på själva kränkningarna.

– Men det är inte så konstigt att ett barn reagerar när den här mobbningen pågår dag ut och dag in. Och kastar grus eller gömmer sig i ett torkskåp eller går ifrån skolan, säger familjemedlemmen.

Enligt skollagen får kränkningar, mobbning och diskriminering inte förekomma i skolan. Om skolpersonal får veta att en elev anser att den blivit utsatt för kränkningar eller trakasserier i skolan måste de anmäla detta till rektorn. Rektorn måste i sin tur anmäla till huvudmannen (i det här fallet kommunen) som är skyldig att snabbt utreda och vidta åtgärder. Kränkningar som rör sådant som är kopplat till exempelvis kön eller etnicitet regleras av diskrimineringslagen. Personal och rektor har samma anmälningsskyldighet då som vid andra kränkningar, men en eventuell anmälan görs till DO.

DO har efter förälderns anmälan inlett en utredning för att se om Finspångs kommun följer diskrimineringslagen och har begärt svar på ett antal frågor som ska vara inlämnade senast 24 juni.

Familjen har nu fått besked om att eleven slutligen ska få byta skola. De ser ett samband mellan DO-anmälan och det nya beskedet.

– Vi har kämpat i två år och helt plötsligt får vi byta, säger familjemedlemmen.

– Det ska inte behöva gå så här långt för att man ska få byta skola. Att man ska behöva göra en anmälan, säger föräldern.

Att eleven nu får byta skola, beror det på anmälan?

– Det är ingenting jag kan svara på, då det inte är jag som tar beslut om skolbyte, säger rektorn på skolan.

Vad är er bild av det som hänt?

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet. Men generellt kan jag säga att vi märkt av ett sämre språkbruk på skolan. Därför har vi haft som mål att jobba med det under detta läsår, men det är svårt – det är ju sådana ord de hör ute i samhället och där upplever jag att språkbruket blivit råare.

Hur arbetar ni vidare med anmälan nu?

– Vi svarar på frågorna vi fått av DO utifrån den dokumentation vi har kring detta.

Familjen berättar att eleven i dag är fortsatt nedstämd över det som hänt, men glad att få byta skola:

– Hen började gråta av glädje när jag berättade, säger föräldern.

Vad är diskriminering?

Diskrimineringsombudsmannen är en myndighet som är till för att de som har utsatts för diskriminering ska få upprättelse. De tar bland annat emot och utreder anmälningar. En förenklad beskrivning av diskrimineringslagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks och att det har samband med någon av diskrimineringsgrunderna:

- kön

- könsöverskridande identitet eller uttryck

- etnisk tillhörighet

- religion eller annan trosuppfattning

- funktionsnedsättning

- sexuell läggning

- ålder

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!