Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter räknemissen: Så agerar kommunen

Missen i pensionsberäkningarna kom som en chock. Plötsligt hade kommunens pensionskostnader ökat med 29 miljoner kronor. Ekonomichef Ann-Christin Ahl Vallgren var sedan snabb med att justera rutinerna. "Det som skett ska inte kunna upprepas".

Ett beräkningsfel gjorde att Finspångs kommuns pensionskostnader ökade med 29 miljoner kronor.

Ett beräkningsfel gjorde att Finspångs kommuns pensionskostnader ökade med 29 miljoner kronor.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Finspång2024-01-24 09:00

Förutom nya rutiner för beräkning av pensionskostnaderna ska även en efterföljande kvalitetssäkring utföras av extern part.

– Felberäkningen berodde på den mänskliga faktorn. Ingenting annat. Så fort vi upptäckte felet åtgärdade jag det genom att direkt ta fram nya rutiner som säkerställer beräkningsarbetet. Det som skett ska inte kunna upprepas, det är säkrat nu, säger hon.

Är det ett fel som pågått en tid?

– Nej, absolut inte. Det här är ingenting som har pågått, det är ett beräkningsfel som har skett en gång. Nu har jag kvalitetssäkrat det och minimerat att felet sker igen.

undefined
Ann-Christin Ahl Vallgren, ekonomichef, Finspångs kommun. "Det som skett ska inte kunna upprepas", säger hon.

Är du trygg med det?

– Absolut! Rutinerna som har tagits fram är bra och säkerställer kvalitetsarbetet ytterligare, säger Ann-Christin Ahl Vallgren 

Det var på kommunstyrelsen i förra veckan som det framkom i ett informationsärende om skatte- och pensionsprognosen att personalkostnaderna kostar kommunen 29 miljoner kronor extra i år ovanpå lön, pensioner och arbetsgivaravgifter. Dessa har räknats upp på grund av inflationen. Orsaken till missen sades vara ett fel i pensionsberäkningarna – den totala pensionskostnaden hade beräknats för lågt.

Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M) pratade om ekonomisk kris i kommunen när ansvariga måste hämta hem 125 miljoner kronor.

– Hur mycket de totala pensionskostnaderna påverkar kommunen vet vi inte förrän vi har tagit del av Skandikons pensionsutredning som levereras till kommunen i januari. Då kan vi ta ställning till eventuella åtgärder, sade Mats Annerfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Ett beräkningsfel gjorde att Finspångs kommuns pensionskostnader ökade med 29 miljoner kronor.

Kommunchefen Johan Persson förklarade att det är olyckligt när konsekvenserna av en räknemiss av den mänskliga faktorn blir så här stora. Ingen vet heller i skrivande stund om det räcker med 29 miljoner kronor.

– Den samlade påverkan på budgeten 2024 vet vi inte förrän vi tagit del av den nya pensionsutredningen. Då har vi en samlad bild av de ökade kostnaderna för såväl räknefelet som fördyringen av pensionskostnaderna, utvecklade Johan Persson.

Beräkningsfelet innebär att hela det budgeterade överskottet är borta. Senaste noteringen visar att Finspångs kommuns verksamheter går minus 95 miljoner kronor. Boksluten har på senare år gått plus tack vare att skatteintäkter och statsbidrag vägt upp underskotten.

Karta: Finspångs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!