Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter polisvarningen: "Många tar hem sina sadlar"

Polisen varnar för sadelstölder. "Vi håller extra koll och många tar hem sina sadlar", säger Elisabeth Svedemark, ridskolechef, Ryttarkamraterna.

Elisabeth Svedemark placerar sadeln på hästen Mercedes, som leds av praktikanten Angelica Larsson.

Elisabeth Svedemark placerar sadeln på hästen Mercedes, som leds av praktikanten Angelica Larsson.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-02-18 08:30

Polisen i Finspång har i sociala medier varnat för sadelstölder och försök till sadelstölder, efter att sådana skett i angränsande områden till kommunen. Elisabeth Svedemark är ridskolechef för Ryttarkamraterna Finspång, som har cirka 230 medlemmar och 38 hästar på anläggningen i Torstorp, och har sett varningarna.

undefined
Ryttarkamraterna Finspång har cirka 230 medlemmar.

– Vi är vaksamma när det går ut sådana varningar. Vi sprider det i sociala medier och hjälper varandra att hålla uppsikt om någon ser något misstänkt i området, säger hon.

Det finns två stall vid anläggningen, ett som mestadels används av ridskolan och ett stall för privathästar.

– Många väljer att ta med sina sadlar hem, speciellt när det varnas för den här typen av stölder. Oftast har "privatryttare" dyrare sadlar än ridskolehästar. Sadlarna kan ha ett värde på upp till 40 000 kronor, medan ridskolesadlarna värderas till mellan 5 000 och 10 000 kronor.

undefined
Polisen i Finspång varnar för sadelstölder, efter att det skett i angränsande områden till kommunen.

Elisabeth Svedemark berättar att det är svårt att hitta sadlar som passar.

– Det är ett bekymmer att hitta sadlar som passar hästarna. Ridskolans sadlar måste anpassas efter hästarna, medan privathästarnas sadlar även behöver anpassas efter ägarna, betonar Elisabeth Svedemark.

Hon påpekar att anläggningen har varit förskonad från sadelstölder de senaste åren.

undefined
Ryttarkamraternas anläggning i Torstorp.

– Vi har ett bra läge med promenadstråk och motionsspår i närheten. Ridskolan är öppen måndag–lördag och vi har dessutom många privatpersoner här vid olika tider. Vi har rörelsedetektorer och flera lampor runt stallen.

Elisabeth Svedemark påpekar att många av medlemmarna också bor nära anläggningen.

– Vi känner grannarna runt omkring, ser de något misstänkt tar de en sväng förbi för att kolla läget.

Hon har varit ridskolechef i Ryttarkamraterna i fyra år.

– Jag var ridskolechef i Ludvika i många år tidigare. I Dalarna var det en hel del problem med sadelstölder, men här har vi varit förskonade hittills.

undefined
Ryttarkamraternas ridskolechef Elisabeth Svedemark påpekar att de är extra vaksamma när det går ut varningar för sadelstölder.

Ridskolan anordnar 20-talet ridlektioner varje vecka och det sker regelbundet privatlektioner och kurser vid anläggningen som klubben hyr av kommunen.

– Det är alltid full aktivitet här. 75 procent av våra runt 180 ridande medlemmar är under 15 år, det är en riktig fritidsgård.

Hur har det funkat att bedriva verksamhet i coronatider?

– Inom ridsporten är vi vana att hålla avstånd. Vi måste inte stå på varandra, en hästlängds avstånd är ett uttryck som vi använt oss av i många år, konstaterar Elisabeth Svedemark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!