Det var i slutet av februari vi skrev om problemen inom Finspångs församling, som resulterade i en anmälan till Arbetsmiljöverket från fackligt håll.
"Mycket handlar om missnöje med ledarskapet och att du som anställd inte kan prata fritt utan att riskera påföljder. Anställda har varit rädda för att bli omplacerade och till och med förlora sina jobb, trots att det inte finns någon grund för det", sade Lars Svensson, huvudskyddsombud för Kommunal i Finspångs församling, i en intervju med oss som publicerades 27 februari.
Lars Svensson har läst beslutet.
– Arbetsmiljöverket har kommit fram till ungefär det som vi från fackens sida tyckte från början. Det är bra att Arbetsmiljöverket tar det här på allvar. Det har varit många anmälningar och händelser, där anställda känt sig kränkta av arbetsledningen. Jag känner mig nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut, säger huvudskyddsombudet.
Arbetsmiljöverket har förelagt Finspångs församling att utreda orsakerna till den ohälsa och de allvarliga tillbud som har inträffat, så att församlingen i fortsättningen kan förebygga risker för att arbetstagare blir sjuka eller drabbas av ohälsa i arbetet. Utredningen ska genomföras av en extern neutral part i samverkan med arbetstagare och skyddsombud.
– Utredningen kommer ske med hjälp av vår företagshälsovård Feelgood, som vi har fullt förtroende för, förklarar Lars Svensson.
Församlingen ska bland annat svara på frågor kring hur kränkande särbehandling ska kunna förhindras framåt. Arbetsmiljöverket vill också veta hur chefer och arbetsledare inom Finspångs församling har kunskap och resurser för att förebygga och hantera kränkande särbehandling.
– Det var ett väntat beslut och ingen överraskning för mig. Vi arbetar nu efter Arbetsmiljöverkets kravställning. Kyrkorådet har nyligen tagit fram en ny policy för hur de här frågorna ska hanteras som vi kommer använda oss av i vårt dagliga arbete, säger Pär Österlund, kyrkoherde Finspångs församling.
Finspångs församling har till den 15 oktober på sig att komma in med svar på Arbetsmiljöverkets frågor, annars måste församlingen betala ett vite på 50 000 kronor.
– Utredningen kommer att vara klar i utsatt tid och vi arbetar redan efter de riktlinjer som Arbetsmiljöverket efterfrågar, berättar Pär Österlund.