Den här veckan har Finspångs kommun borrat för markundersökningar vid några hål på golfbanan. Något som upprört golfentusiaster som undrar vad det är som händer?
– Att kommunen borrar för att undersöka de geotekniska förutsättningarna är inte så dramatiskt som det kanske verkar. Vi gör ett detaljplanearbete på en del där golfbanan har sin mark, men vi gör inte det som det var tänkt från början, säger Hugo Andersson.
I den politiskt antagna översiktsplanen har mark där Finspångs Golfklubb har sin niohålsslinga pekats ut som ett område där kommunen i framtiden vill anlägga industritomter.
– Det var inte färdigtänkt när området lades in i översiktsplanen. Det handlar om våtmarker och fågelliv och det är inte särskilt smart att påbörja något just där. I och med den här kursändringen håller vi golfklubben nästan skadelösa och kommer eventuellt att "nafsa" några hål i kanten, förklarar Hugo Andersson.
Har kommunen gjort några tekniska undersökningar av marken där niohålsslingan ligger för att kontrollera markens lämplighet för byggnation?
– Nej, det ser man med blotta ögat att det är olämpligt.
Ändå finns det ett politiskt beslut om att gå vidare med just den här marken?
– Ja, det var ett mindre bra beslut som var dåligt underbyggt. Men det går inte heller att i detalj ha koll på allting i en översiktsplan, då skulle den aldrig bli färdig. En översiktsplan handlar om de stora penseldragen, säger Hugo Andersson.
Det cirka 60 000 kvadratmeter stora området som är tänkt för industritomter ligger utmed Skäggebyvägen i närheten av räddningstjänsten, som ligger på andra sidan vägen till golfbanan.
– Den geotekniska undersökningen som nu görs är ett måste för att se om det är lämpligt med byggnation på den här marken. I höst ska detaljplanen ut på samråd, sedan ska vi ta hänsyn till eventuella synpunkter som kommer in. Kanske har vi en färdig plan för att bygga hösten 2022, berättar Marika Östermar, planarkitekt på Finspångs kommun.
I en intervju med oss sommaren 2020 sa Ulrik Bergmark, då ordförande i Finspångs Golfklubb, "att det skulle vara ett skräckscenario om kommunen återtar sin mark när arrendet går ut och niohålsslingan i såna fall skulle försvinna".
– Vi har haft en väldigt bra dialog med kommunen under en lång period. Det som Hugo Andersson säger är också den information som golfklubben har fått, menar Ulrik Bergmark.
Det måste vara glädjande för dig och klubbens 1 200 medlemmar?
– Jo, självklart. Men det återstår ändå en del arbete att sätta allting på pränt i ett avtal. Det finns en osäkerhet från vår sida hur mycket mark kommunen ändå kommer att behöva och hur det påverkar vår verksamhet. Om ett hål försvinner är det kostsamt att anlägga ett nytt och vem ska stå för det ekonomiskt? undrar Ulrik Bergmark.
Hugo Andersson bekräftar att kommunen och golfklubben ska diskutera ett nytt arrendeavtal. Enligt miljö- och samhällsbyggnadsrådet äger Finspångs kommun ungefär 80 hektar av den mark som golfklubben har sin verksamhet på. Resterande mark ägs av Holmen.
– Diskussionerna om ett nytt arrendeavtal har inte börjat ännu. Det avtalet som finns ska sägas upp från kommunens sida till sommaren och gäller sedan ytterligare ett år framåt, säger Hugo Andersson.