Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bada på – godkänt badvatten i alla testade sjöar

Samtliga kontrollerade strandbad får grönt ljus av kommunen när semestrarna nu drar igång. Totalt 17 badplatser har kontrollerats från Bönergården till Bränntorp. "Alla badvatten är bra", säger Michelle Sandberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Grönt ljus för badvattnet i Finspång sedan 17 strandbad nu har kontrollerats. På arkivbilden: Simskolan i Bränntorp.

Grönt ljus för badvattnet i Finspång sedan 17 strandbad nu har kontrollerats. På arkivbilden: Simskolan i Bränntorp.

Foto: Monica Hansson

Finspång2022-07-01 16:00
undefined
Grönt ljus för badvattnet i Finspång sedan 17 strandbad nu har kontrollerats. På arkivbilden: Simskolan i Bränntorp.

De granskade badplatserna inom Finspångs kommun ligger vid Regnaren, Gäddviken, Tisnaren, Brenäs, Bränntorp, Gron, Rävudden, Tisnaren, Byle, SMU Bönergården, Grytgöl, Älgsjön, Gron, Tisnaren, Hävla, Annsjön, Skiren, Lotorp, Bönnern, Hunn och Mäseln.

– Samtliga badvatten är tjänliga. Ett bättre besked inför semestrarna är svårt att tänka sig i tider när alla vill bada. Ingen behöver vara orolig, berättar Michelle Sandberg.

De enda negativa kommentaren vid den första analystagningen – den 25 maj – påträffades vid badplatsen i Annsjön då bedömningen blev tjänligt med anmärkning på grund av för höga värden av E.coli-bakterier. Ett nytt test den 8 juni gav resultatet tjänligt.

En del varianter av E.coli-bakterier ger blodblandad diarré, buksmärtor och feber. Bakterierna påvisas oftast i avföringsprover sommartid.

– Provtagningarna är viktiga för kommunen. Det innebär att vi kan vara säkra på kvalitén. Skulle något badvatten bli dåligt i sommar har vi tydliga rutiner för hur vi på kommunen ska agera, vem som ska göra vad, sätta upp skyltar på plats och informera på hemsidan.

Medley, som ansvarar för provtagningarna, kommer längre fram i sommar – i slutet av juli – att ta ytterligare prover på badplatserna.

– Vi håller dessutom lite extra koll på vattnet i Mäseln. Orsaken till dubbelkollen i år är bedömningen otjänligt förra sommaren. Men hittills i år ser det bra ut på badplatsen. Analyserna kostar förstås pengar att göra men säkerheten kommer alltid först. Tryggheten måste få kosta, säger Michelle Sandberg.

undefined
Michelle Sandberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Finspångs kommun.

Tidningen tog en sväng ut till badplatsen vid Gron i närheten av Dunderbacken för att höra badgästernas kommentarer till vattenkvalitén i Finspångs badsjöar. Utspridda på filtar i gröngräset åt man lunch, tog en tupplur i solskenet eller satt och småpratade med varandra.

– Otjänligt vatten? Nej, det är ingenting jag oroar mig för. Här är det alltid rent och fint, säger Annette Agberg.

Hon bor i Norrköping men brukar då och då ta en tur till Finspång för att njuta av sol och bad och fina omgivningar.

– Här är så fint. Jag hittade det här stället för många år sedan. Att det är lugnt och inte som på Himmelstalund är bara skönt.

Finspång har 368 sjöar, vilket placerar orten i toppen bland Sveriges sjörikaste kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!