Vedas pizzeria och konditori har hittat hem

När Veda öppnade under sommaren 2021 var det efter en lång väntan. I dag står restaurangen med den ovanliga kombon på stadiga ben. "Folk frågar om surdegen", säger ägaren Sultan Almuhsen.

Ägaren Sultan Almuhsen öppnade Veda i Finspång förra sommaren.

Ägaren Sultan Almuhsen öppnade Veda i Finspång förra sommaren.

Foto: Pontus Nilsson

Finspång2022-07-26 20:00

Det var år 2014 som Sultan Almuhsen flydde från kriget i Syrien. I hemstaden Homs arbetade han som konditor och drömmen om att starta eget följde med till Sverige. Via Norrköping och Hävla hamnade han i Finspång, men den första anhalten i Sverige var den lilla orten Veda i Västernorrland.

– Det är därför jag döpt stället till Veda. En hyllning till orten, där jag först kände mig välkommen på riktigt i Sverige, sa Sultan Almuhsen när vi träffade honom förra sommaren.

Att komma igång visade sig dock lättare sagt än gjort. Efter att köpt lokalen i centrala Finspång gjorde Sultan en totalrenovering, när han sen fick reda på att han behövde bygglov tog det drygt ett år innan det beviljades. En färdig restaurang stod tom.

undefined
Sultan Almuhsen i mars 2021, med sin nya köksutrustning som inte fick användas.

Nu har det gått ett år sedan Veda till slut fick slå upp sina dörrar och Sultan tittar tillbaka på året med ett leende.

– Det var en jobbig period, men nu går det bra, säger han.

Affärsidén är att erbjuda italiensk pizza och syriska rätter som shawarma kombinerat med ett konditori. Idén kom från Sultans bakgrund som konditor i Syrien. Han får dock mer frågor om det förstnämnda än vad han trodde.

– Folk frågar alltid om surdegen! Det är kul att den blivit uppskattad.

undefined
Ägaren Sultan Almuhsen öppnade Veda i Finspång förra sommaren.

Mitt i värmeböljan är det lite lugnare tryck, men det är förståeligt, tycker Sultan.

– Det är ju första sommaren på tre år som man får åka iväg på semester. De får komma hit efter badet istället, säger han med en blinkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!