Torekullagrottan strax norr om Finspång är redan ett populärt utflyktsmål. Nu är det dessutom än mer lättillgängligt sedan ideella krafter – det vill säga eldsjälarna Lars-Göran Karlsson och Jan Anders Thornell – har gjort iordning grusvägen dit, satt upp nya skyltar och placerat ut bord och bänkar med tillhörande grillar vid grottmynningen.
Deras insats har bekostats av Finspångs kommun som anslagit 50 000 kronor ur miljonpotten för landsbygdsutveckling för ändamålet. I veckan fick representanter för kommunens Natur- och fritidsråd med egna ögon granska slutresultatet i form av en liten exkursion i terrängen under regntunga skyar.
– Ett jättebra initiativ. Det blev väldigt bra. Visst är det redan många besökare här, men det gör förstås inget om ännu flera hittar hit. Själv är jag uppvuxen inte långt härifrån och har varit här en hel del genom åren. En spännande plats. För oss var det nu också givande att få se vad kommunens pengar konkret gick till, sa kommunens fritidsutvecklare Lizzie Örn Sagrelius.
Hon hade sällskap i naturen av kollegorna Hugo Andersson, Ingrid Westlund och Berit Martinsson från "rådet" där Bo Karlsson och Åke Kinnander representerade Naturskyddsföreningen respektive Friluftsfrämjandet.
Lars-Göran Karlsson och Jan Anders Thornell berättade om sina insatser och ledde styrkorna via den nygrusade slingan från parkeringen till grottan.
– Vi trodde att 50 000 kronor skulle räcka ganska väl och blev positivt överraskade när vi fick ja. Beloppet visade sig räcka ganska bra. Ambitionen har varit att göra Torekulla mer lättillgängligt. Nu går det till och med att nå grottan med barnvagn. Visst, det ligger mycket arbete bakom, men vi är väldigt nöjda. Det är kul att kunna visa upp grottan för ännu flera, sa Jan Anders Thornell.
Han kunde också berätta om Torekullas status som besöksmagnet.
– En nyårsafton häromåret räknade vi till elva bilar på parkeringen, sa han.
Torekullagrottan bildades under den senaste istiden, för sisådär 10 000 år sedan. Den utgörs i själva verket av omkullkastade stenblock som, med isens hjälp, har skapat en mängd hålrum mellan blocken. Den valvliknande utformningen gör att man har liknat grottsalen vid en kyrka och grottan kallas därför också för Torekulla kyrka.
– Det känns rätt att vi kan underlätta för besökare att hitta hit, summerade Hugo Andersson, ordförande i Natur- och fritidsrådet.