– Bara i år har jag fått flera mejl från Kinas ambassad i Sverige i samma anda. Breven blir mer och mer hotfulla och tonen i det här mejlet är hårdare än förut, säger Jojje Olsson, som är uppväxt i trakterna av Grytgöl.
Vi backar först bandet några år innan vi återvänder till nutid. Efter lumpen 2004 bestämde sig Jojje och några vänner för att tågluffa. Bland annat besökte de Kina.
– Jag fastnade för landet, dess kultur och historia och ville gärna åka dit igen.
2007 vann Jojje en uppsatstävling där förstapriset passande nog var en resa till Kina.
– Då åkte jag dit för att lära mig språket och hade tänkt stanna ett halvår. Men jag blev kvar mer eller mindre för gott. Peking, med studenter från hela världen, var mer spännande än en svensk småstad.
Jojje bodde också ett år i Hongkong, där han tog sin journalistexamen.
– Att studera journalistik i Kina är inte optimalt. Men jag flyttade tillbaka till Peking 2010 och började rapportera för svenska medier därifrån.
Efter många artiklar och flera böcker om Kina blev Jojje Olsson nekad visum till landet 2016.
– Jag blev "svartlistad" och är sedan dess inte välkommen till Kina. Jag fick ingen förklaring, men det var uppenbart att det hängde ihop med min bevakning.
Den 37-årige journalisten ville bo kvar i regionen och valde då mellan att bosätta sig i Hongkong eller Taiwan.
– Hongkong var på väg i samma riktning som Kina, så valet föll på Taiwan. Sedan 2016 bor jag i huvudstaden Taipei och rapporterar främst om Kina för svenska medier. De senaste tio åren har jag skrivit för mer än 100 olika svenska medier.
Jojje Olsson slutför just nu sin sjunde bok, som handlar om Hong Kong och Kinas inflytande där. Boken innan handlade om Taiwan och förhållandet till Kina, en bok som delats ut till alla ledamöter i den svenska Riksdagen. Han driver också en egen nyhetssajt, Kinamedia.se.
Hur har Kina förändrats ur din synvinkel från ditt första besök 2004 tills idag?
– När jag först kom dit var det ett relativt öppet samhälle, där invånarna var väldigt intresserade av utländska influenser. På senare år har Kina blivit alltmer nationalistiskt. Det hänger ihop med att Xi Jinping blev president 2013. Vilket har lett till en tuffare atmosfär gentemot utlänningar och fientlighet mot influenser utifrån. Jag har många vänner i Kina och på ett personligt plan är det tråkigt att de och många andra måste leva i en hårdför diktatur, de är värda så mycket bättre, menar Jojje.
Det var för några veckor sedan Jojje blev hett stoff i många nyhetsmedier. "Hotbrevet" från den kinesiske ambassadören till den svenska journalisten blev viralt.
– Jag känner mig inte rädd på det viset att jag tror att jag ska bli fysiskt attackerad av den kinesiska staten. Men Kina är skickligt på smutskastningskampanjer och karaktärsmord. Det kan vara att publicera olika rykten i sociala medier, cyberattacker och annat. En kollega till mig från Australien, som är från Kina, presenterade nyligen en forskarrapport som inte föll i smaken. Plötsligt cirkulerade det sexfilmer på Internet, där det sägs att det är hon som deltar fast det inte är så.
Varför tror du att ambassadören reagerade så starkt just nu?
– Jag och flera andra har skrivit artiklar om Kinas bojkott av H&M. Rapporter angående tvångsarbete, fångläger och diskriminering av etniska minoriteter i Xinjiang är något som helst inte ska komma fram i dagsljus.
Känns det bra för dig som journalist att vara en "nagel i ögat" på en supermakt?
– Det är tydligt att kinesiska myndigheter blir alltmer oroliga över den rapportering som sker om de övergrepp som Kina ägnar sig åt. Det känns bra att vara en del av den skara journalister och organisationer som avslöjar sådana saker. Det farliga är den självcensur som uppstår när till exempel företag inte vågar kritisera Kina för att de är rädda att tappa affärer.
Hur tycker du att den svenska regeringen borde agera efter de hot som kommit från Kina mot dig och andra svenska företag och organisationer?
– Att bara säga att Kina agerar oacceptabelt kommer inte att räcka. Det har man gjort så många gånger och det har inte förändrat något.
Tycker du att den kinesiska ambassadören i Sverige borde utvisas?
– Det vet jag inte. Men hade den svenska ambassadören i Kina hotat kinesiska journalister, så hade den personen i bästa fall blivit hemskickad, förklarar Jojje Olsson.