Från industrin och lärare till att starta nytt företag

Efter många år i ledande roller inom industrin blev hon lärare och nu startar hon eget företag. "Jag har alltid tyckt om att starta upp grejer och har massa idéer", säger Jenny Nilsson.

Jenny Nilsson visar hur en värmemotor, som har samma princip som en gasturbin, fungerar.

Jenny Nilsson visar hur en värmemotor, som har samma princip som en gasturbin, fungerar.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-08-24 18:00

Nyheten i korthet

  • Jenny Nilsson, tidigare avdelningschef på Siemens, har startat företaget J.N. LearningPartner AB.
  • Företaget baseras på Industrirådets rapport som visar på ett ökande behov av teknisk kompetens inom industrin.
  • J.N. LearningPartner AB kommer att erbjuda företagsutbildningar inom teknik, matematik för produktion, teknisk projektledning och gasturbinkunskap, samt konsulttjänster för skolor och lärosäten.

Hon är uppvuxen i Arboga och flyttade till Linköping för civilingenjörsstudier. Sedan fick hon jobb på Siemens i Finspång och arbetade bland annat med värmeöverföringsberäkningar.

– Jag blev gruppchef redan som 28-åring, var yngst i min grupp. Det var en utmaning att bli chef vid den åldern, säger Jenny Nilsson.

Därefter väntade olika uppdrag i gasturbinbranschen, främst inom forskning och utveckling, som utvecklingsingenjör, teknisk projektledare och chef.

Jenny var projektledare inom 3D-printutveckling och ledde arbetsgruppen som lyckades printa en turbinskovel i metall och testa den i en gasturbin.

– Det var Siemens först i världen att göra. Jag fick hålla ihop hela projektet, även i andra länder.

Efter 17 år på Finspångsföretaget valde hon att byta yrkesbana.

– Hade alltid haft funderingar på att bli lärare och ingenjörer hade möjlighet att studera ett år för att kunna bli ämneslärare i matte och teknik på gymnasiet. Jag fick jobb på CNG, som är en spännande skola, säger Jenny Nilsson.

undefined
Jenny Nilsson visar hur en värmemotor, som har samma princip som en gasturbin, fungerar.
undefined
43-åriga Jenny Nilsson tror på sin företagssatsning.

Hon utbildade gymnasieelever i fysik och ordnade företagskurser inom produktionsteknik. Där väcktes idén att ta klivet till att starta eget.

– Jag tycker företagsutbildningar är fantastiskt kul och varför inte slå ihop mina två världar: teknik och utbildning. Jag har lärt mig mycket efter alla år i industrin och tror jag kan förmedla det.

43-åringen har nu startat J.N. LearningPartner AB. Företagssatsningen baseras på Industrirådets rapport om att det blivit svårare för industrin att hitta kompetens, samtidigt som rekryteringsbehovet ökar. Enligt rapporten anställs personer med olika bakgrund och ibland utan teknisk utbildning, men med rätt personliga egenskaper och utvecklingspotential.

– Behovet är stort inom mina specialområden teknik, matematik för produktion, teknisk projektledning och gasturbinkunskap, säger Jenny.

Finspångsbon nämner tre ben inom företagsutbildning som satsningen är tänkt att stå på:

– Vara konsult åt skolor och lärosäten, hålla egna kurser och vara konsult åt industriföretag inom kompetensutveckling. Folk kommer inte jobba i samma roll i 40 år, utan det krävs vidareutbildningar i framtiden.

Vilka och varför tycker du ska kontakta dig för att erbjudas dina tjänster?

– Till exempel om du har en ny roll på ett företag. Det kan vara inom teknik, projektledning eller gasturbinteknik. Jag har inte hört att någon annan satsar på något liknande företag i Östergötland.

undefined
Här förbereder hon inför visningen av hur en värmemotor fungerar.
undefined
Trebarnsmamman Jenny Nilsson har arbetat länge inom industrin och har även varit lärare.

Det nya företaget bedrivs med utgångspunkt från bostaden i Finspång, men hon kommer hyra rum på bland annat Finspong Conference Center och i Curt Nicolingymnasiets lokaler, för att hålla i sina kurser.

Vad blir tuffaste utmaningen?

– Ovissheten. Jag är ett kontrollfreak, nu vet jag inte vad som väntar. Sedan blir det svårt att försöka sälja in sig själv vid kontakten med tänkbara kunder.

Vad ska bli roligast?

– Nästan allt. Jag har många idéer, gillar att bygga upp saker från grunden. Det är roligt när man känner att det man lärt ut gått fram till deltagarna. Ett hjärteområde är kvinnor och teknik, där jag väljer att göra vissa insatser, vilket jag ser fram emot.

undefined
Hon kommer bland annat hålla kurser i Finspong Conference Centers lokaler.

Trebarnsmamman tvekade inte när hon tog beslutet att först säga upp sig från industrijobbet och sedan göra samma sak med lärarjobbet.

– Jag tänkte att: "nu måste jag köra!". Jag kommer aldrig ångra att jag tog besluten. Jag vet inte alls hur det kommer gå, men tror på satsningen, säger Jenny Nilsson.

Karta: Finspong Conference Center
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!