Ecstasy en lek med döden
- Man leker med döden hela tiden. Men i början mår man bra och det är det som är det farliga. Det sa polisen Jörgen Stenbäck om drogen ecstasy på en informationsträff för Finspångs skolpersonal i tisdags.
- Ungdomarna har inte en aning om vad de stoppar i kroppen och det tycker jag är det mest otäcka, säger Jörgen Stenbäck.
Han berättar om hur bra drogen känns i början och hur förödande den blir efter ett tag. Basen i ecstasy är anfetamin och påverkar känslocentrat i hjärnan.
- Man älskar allt och alla när man tar e, till och med polisen!
Men efter en tids missbruk går det inte längre att uppnå samma effekt, samma känslor, och skadorna på hjärnan går aldrig att reparera. Kraftig ångest och självmord är inte ovanligt.
Röda grisar
E, blå stjärnor och röda grisar. Bland ungdomarna är det ingen som pratar om ecstasy, utan istället hittar man på andra namn som vuxna inte ska förstå.
- Hur ser man om någon har tagit ecstasy? vill en kvinna i publiken veta.
Det är lätt, förklarar Jörgen: uppspärrade pupiller som inte reagerar på ljus, muntorrhet som gör att personen slickar sig om läpparna hela tiden, stela och krampande käkar, svårigheter att sitta stilla, extrem utåtriktning är några av de vanligaste symptomen. Även törst hör till.
En film från Love Parade i Berlin visades så att åhörarna med egna ögon skulle få se hur en ecstasy-påverkad person beter sig. Jörgen Stenbäck pratade också om Hultfredsfestivalen där han har arbetat under flera år. Av de 27 000 besökarna prövar en femtedel narkotika någon gång under festivalen.
Priset på drogen har sjunkit dramatiskt under fem år. 1997 kostade en ecstasytablett 250 kronor, idag kostar den mellan 80 och 100 kronor.
Anledningen till informationsträffen är det ökande användandet av ecstasy bland framför allt unga i Finspång. Enligt en undersökning om missbruket förra året var drygt en tredjedel av de som testade postivt på droger i Finspång ungdomar under 25 år. Polisen i Finspång får varje helg in tips om privata fester där drogen kan förekomma. Men det finns hopp.
- De flesta ungdomarna är skötsamma, glöm inte det! säger Jörgen Stenbäck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!