E7 på Sapa invigt
Nu har E7 invigts. Det handlar inte om en väg utan om Sapa profilers nya ytbehandlingsanläggning. Anläggningen betyder att företaget nu kan tillverka 20 meter långa master - utan skarvar.
Nu kan Sapa profiler göra master som är upp till 20 meter långa, utan skarvar. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Först ska det dock hållas tal och anläggningen invigas. Platschefen Christer Thorn inleder med att berätta varför den nya anläggningen har byggts.
- Vi har gjort det här för att de som vi levererar master till har efterfrågat långa ickeskarvade master, förklarar han.
Nya processkar
I våras berättade Folkbladet senast om projektet med den nya anläggningen. Det är inget nytt att Sapa profiler tillverkar båtmaster, men tidigare har master som varit 17, 18 meter långa skarvats. Med den nya anläggningen kan master, och andra långa produkter som till exempel flaggstänger och tv-master, på upp till 20 meter göras utan skarvar. Att göra master som är 20 meter långa har inte varit det svåra för Sapa, utan att lösa efterbearbetningen. Masterna, och andra profiler, som ska användas utomhus ytbehandlas. Profilerna sänks ner i kar för rengöring, sköljning och så anodisering som är en ytbehandlingsmetod där svavelsyra och likström används. Långa profiler kräver större processkar än vad som funnits och tio nya kar har byggts. Karen är gjorda av olika material beroende på vilka kemikalier som ska användas i dem. I den nya anläggningen finns allt under samma tak; press, bearbetning och anodisering.
Drivit kraven
Seldénkoncernen är Sapas största kund vad gäller master till segelbåtar. Representanter från företaget finns på plats under invigningen och en av dem, Peter Rönnbäck, håller tal.
- Genom åren har vi ständigt diskuterat det här och våra kunder har med viss tvekan accepterat att vi skarvar masterna. De senaste fem åren har seglingen utvecklats och man vill inte ha master som är skarvade. Vi har då drivit kraven betydligt hårdare och för drygt ett år sedan kom vi överens. Jag känner lättnad och glädje över att den här anläggningen kan invigas i dag, säger han.
Finspång lever
Själva invigningen sköts förstås av invigningarnas mästare nummer ett, landshövding Björn Eriksson. Det sker både med traditionell bandklippning och med en knapptryckning för att starta den nya anläggningen. I sitt tal inleder han med att tala varmt om Finspång.
- Finspång är en ort i norra delen av mitt län som verkligen lever. Det är en gammal ort där det alltid pågår produktion.
Ingen seglare
Sedan får vi veta att landshövdingen inte är någon seglarvan person.
- Jag är ingen seglare. Jag har ett förflutet inom tullen och polisen och då hade vi motorbåtar och då har man ibland jagat segelbåtar och ju längre masterna är desto lättare är det att se dem, konstaterar han.
Som ordförande i Göta kanal-bolaget hoppas han också på att få se båtar med de höga masterna på kanalen i framtiden.
Kapaciteten för ytbehandling i den nya anläggningen blir cirka 80 000 kvadratmeter per år.