Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dykare rensar upp badplatser: "Letar farliga föremål"

Det genomförs dykningar vid kommunens badplatser inför badsäsongen. "Framförallt letar vi efter föremål som kan äventyra badsäkerheten", säger Arvid Claesson.

Arvid Claesson instruerar Richard Råhlin när han dyker i Hunn.

Arvid Claesson instruerar Richard Råhlin när han dyker i Hunn.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-06-07 18:30

Vid Finspångs kommunala badplatser görs det årligen dykningar för att se över säkerheten och rensa bort skräp. De senaste åren är det Arvid Claesson och Richard Råhlin från företaget Arvid Dykare, som utfört inspektionerna.

– Vi söker efter uppstickande föremål och plockar skräp, som plast, glas och engångsgrillar, berättar Arvid Claesson.

undefined
Arvid Claesson håller i linan som styr dykaren Richard Råhlin rätt. I bakgrunden syns driftarbetaren Christer Larsson.

Under torsdagens besök vid Bastfallet, i sjön Hunn utanför Rejmyre, fick de inleda med ett annat uppdrag.

– Flotten vid badplatsen hade lossnat, så vi behövde vi hjälp med att lokalisera var flotten var placerad så att den kan sättas på rätt plats igen, säger Christer Larsson, driftarbetare vid Medley, som har ansvarat för skötseln av de kommunala badplatserna under många år.

undefined
Richard Råhlin blev frälst av dykning under en semestervistelse på Kap Verde.

Under torsdagen och fredagen genomsöktes 17 badplatser i kommunen. Vid torsdagens dykningar i Hunn gjordes inga upptäckter av farliga föremål som kastats i vattnet.

Arvid Claesson har ansvarat för dykningarna i Finspångs kommun i cirka tio år och hittat många överraskande saker, som inte hör hemma i vattnet vid badplatserna.

undefined
Richard Råhlin och Arvid Claesson förbereder dykningarna.

– Ett år hittade vi ett 30-kilos lastbilsbatteri i Gron. I Skiren är det någon entusiast som slår i golfbollar vid badplatsen, vi hittar bollar varje år, säger Arvid.

– Kälke, gammal järnbänk, sänkta båtar, parkbänk, soptunnor är några exempel och ett år hade trädgårdsplattor slängts ner från hopptornet vid Udden i Lotorp, påpekar Christer Larsson.

Arvid Claesson har hållit på med dykning sedan 1993 och varit yrkesdykare sedan 1998.

undefined
Badplatsen Bastfallet vid sjön Hunn utanför Rejmyre.

Vilka egenskaper är viktiga som dykare?

– Man måste räkna med att allt tar tre gånger så lång tid som på land, vara en ostressad person och mångkunnig när det gäller praktiska saker, säger Arvid.

Richard Råhlin har varit yrkesdykare i sju år.

undefined
Arvid Claesson och Richard Råhlin i samspråk.

– Jag har varit fascinerad av dykning sedan barndomen, men blev frälst på en semesterresa till Kap Verde. Livet under vatten fascinerar mig. Det är värdefulla insatser vi gör vid badplatserna eftersom vi kan hitta saker som folk kan skada sig på, menar Richard Råhlin.

Arvid Claesson har utfört arbeten från Mörrum i söder till Gävle i Gästrikland.

undefined
Dykningar i sjön Hunn.

– Jag gör mycket dykningar, som inspektioner av byggarbetsplatser, vid kajer, strandkanter och från båtar ibland. Det roligaste med dykning är att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya idéer och tankesätt, konstaterar Arvid Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!