Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dykare rensade upp vid badplatser inför sommaren

Under två dagar har dykare rensat upp kommunens badplatser. Vid Bönnerbadet hittades många burkar och flaskor.

Dykaren Richard Råhlin använde håven för att hitta saker på botten, som han överlämnade till kollegan Arvid Claesson och Christer Larsson, driftansvarig, Medley.

Dykaren Richard Råhlin använde håven för att hitta saker på botten, som han överlämnade till kollegan Arvid Claesson och Christer Larsson, driftansvarig, Medley.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2020-06-16 18:00

Vid de kommunala badplatserna görs det varje år dykningar, för att se över säkerheten och rensa upp skräp från sjöarna.

Under torsdagen och fredagen genomfördes dykningar vid många platser i kommunen.

Bönnerbadet i centrala Finspång var en av badplatserna som dykarna Richard Råhlin och Arvid Claesson från företaget Arvid Dykare, sökte igenom i fredags.

– Vi söker av området där det går att hoppa i och skada sig, runt bryggan och hopptornet, berättar Richard Råhlin.

– Vi försöker göra dykningarna efter skolavslutningarna eftersom det händer att det kastas i saker i samband med firandet, påpekar Christer Larsson, driftansvarig vid Medley, som ansvarar för skötseln av de kommunala badplatserna.

Vid dykningarna i Bönnern assisterades Richard hela tiden av Arvid Claesson, som guidade honom rätt i det mörka vattnet.

– Det är mörkt och trevligt att dyka här. Man ser nästan inget, förhoppningsvis kan man se sina egna handskar, säger Richard.

Han berättar att det är ett besvärligt område att söka av på sjöbotten.

– Det är massor av pålar, där det går att trassla in sig. Jag har en extratank, om jag skulle fastna har jag luft som räcker i flera timmar. Det viktigaste som dykare är säkerheten, när man vistas i en miljö som inte är anpassad för människor, betonar Richard Råhlin.

Med håvens hjälp rensade han botten på ett stort antal flaskor, burkar och glas, men även hink och cyklop påträffades.

– Det är tråkigt att folk slänger flaskor i vattnet, men generellt har vi sett en bättring de senaste åren, säger Richard.

Christer Larsson har varit med vid dykningarna i många år.

– Vi har hittat färre saker i år. Vi hittade en yxa i Skiren. Tidigare år har vi till exempel hittat en gammal kälke i Bönnern och bilbatterier i Gron, säger Christer.

– En gång hittade vi en gallersoptunna vid Bönnerbadet. Dessa rensningar behöver göras varje år. Det är bra dykjobb, vi träffar människor och gör miljöinsatser. Folk är glada att vi gör det här för säkerheten, menar Arvid Claesson.

Richard Råhlin har hållit på med dykning i 15 år.

– Det bästa är att få vara under ytan, frihetskänslan. Jag dyker mycket på fritiden, till exempel vid vrakplatser och har gjort dykningar utomlands i Röda Havet och Mexiko, Seychellerna och Maldiverna, konstaterar Richard Råhlin.

Årets första provtagning av badvattnet genomfördes 27 maj. Alla badplatser i kommunen blev godkända utan anmärkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!