Duon som vet allt om farligt avfall
- Kunskaperna om miljöfrågor har ökat, men det finns alltid gluggar. När det gäller farligt avfall finns det stora brister och brister det där så kan det bli riktigt farligt.Det säger Maria Eriksson, avfallsrådgivare och miljöingenjör på Allrenhållning AB.
Anne-Marie Rosén och Maria Eriksson på Allrenhållning AB höll ett seminarium om farligt avfall. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Vi håller seminarier på olika ställen i Östergötland och vi vänder oss till företagare i allmänhet. Många vet mycket om miljöfrågor, men alla har inte full koll så därför gör vi det här, säger Maria Eriksson.
Hon menar att de stora kunskapsbristerna finns inom just området farligt avfall, men bristerna är inte störst hos företagen utan i hushållen. 27 000 ton farligt avfall hamnar i soporna i Sverige varje år.
Farligt avfall
- Jag tror att det beror på bristande engagemang och kunskap, säger Maria Eriksson.
Under seminariet gavs exempel på vad som räknas som farligt avfall. Det är bland annat spillolja, bekämpningsmedel, färg- och limrester och lösningsmedel. Att det räknas som farligt avfall handlar bland annat om att det kan vara explosivt, giftigt, brandfarligt eller hälsoskadligt. Det gavs tips om vad som kan förbättra hanteringen av farligt avfall. Det handlade bland annat om att man ska ha ordning och reda, aldrig blanda olika kemikalier och att emballagen inte ska fyllas mer än till 90 procent. Vilka lagar och regler som gäller vid transporter av farligt avfall togs även upp.
Farliga kemikalier
Elektronikavfall och nya lagkrav som gäller det området fick en särskild avdelning under seminariet. Elektronisk avfall är det samma som apparater som har sladdar eller batterier.
- Elavfall är också farligt avfall och det är lätt att glömma bort. Det är farligt avfall eftersom det innehåller farliga kemikalier, påpekar Maria Eriksson.
Bly finns till exempel i bildrör och kvicksilver i batterier. I augusti i år kom ett nytt EU-direktiv kallat WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment). I det ställs vissa krav vad gäller elektronik och återvinning av det. Ett krav är att återvinningen av IT-utrustning måste öka till minst 75 procent till nästa år. Ett annat krav är att alla tillverkare är skyldiga att ta tillbaka använd utrustning. Direktivet säger också att all elektronikutrustning måste vara märkt med en symbol som visar att den inte ska slängas i soporna.