Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny satsning för att minska försörjningsstödet

Förbättra barnfamiljers socioekonomiska situation samtidigt som kommunen förhoppningsvis får fler medarbetare inom bristyrken. Det är målsättningen med kommunens nya satsning "23 redo 23".

Verksamhetschef Sara Andersson och socialsekreteraren Cecilia Lidberg tror att kommunens projekt "23 redo 23" kommer att bli en succé.

Verksamhetschef Sara Andersson och socialsekreteraren Cecilia Lidberg tror att kommunens projekt "23 redo 23" kommer att bli en succé.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-02-28 16:00

Det totala antal hushåll som Finspångs kommun betalar ut försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd till har minskat från september 2022 till januari 2023. Från 311 till 296 hushåll. Detta i en tid av inflation och allmänt kärvare ekonomiska tider. Även den sammanlagda kostnaden har sjunkit under samma period.

– Det är verkligen positivt, men vi kan inte helt slå fast att det beror på vår nya satsning, säger Sara Andersson, verksamhetschef inom sektor social omsorg. 

undefined
"Dels behöver kommunen få in mer personal inom bristyrken och dels vill vi se till att personer som har ekonomiskt bistånd ska bli självförsörjande", säger Sara Andersson, verksamhetschef.

November 2022 startade kommunen ett projekt som heter "23 redo 23". Syftet är att minst 23 personer som har ekonomiskt bistånd ska bli anställningsbara eller redo att börja studera under 2023.

– Dels behöver kommunen få in mer personal inom bristyrken och dels vill vi se till att personer som har ekonomiskt bistånd ska bli självförsörjande. Vi har tidigare haft ett projekt med extra tjänster i kommunen och det nya projektet bygger på ett liknande koncept, säger Sara Andersson och fortsätter:

– Vi hade över 100 personer som arbetade med extra tjänster och 40 procent fick riktiga arbeten eller började studera, så det var ett riktigt lyckat projekt. Men det var ett statligt stött projekt, som vi inte längre får pengar till.

För att vara aktuell för "23 redo 23" måste du få ekonomiskt bistånd, vara förälder och ha barn i skol- och förskoleåldern.

– Att vi har de kriterierna beror på att vi vill minska den ekonomiska utsattheten för föräldrar. Det vi gör är att vi erbjuder introduktionsjobb under tolv månader inom kommunens verksamheter. Det är till exempel i äldreomsorgen, skolan, LSS-verksamheten, kostenheten och lokalvård. Det är också där det är kompetensbrist och vi behöver mer personal, berättar Sara Andersson.

Vad får de som nappar på det här i lön?

– Det är full lön enligt kollektivavtal med OB-ersättning och semester, säger socialsekreteraren Cecilia Lidberg.

undefined
"Personerna i "23 redo 23" är anställda för att de ska utvecklas och lära sig en arbetsuppgift", säger Sara Andersson.

 Vad är det som skiljer mot ett "riktigt jobb"?

– Du och jag är anställda för att utföra ett speciellt uppdrag. Om vi inte gör det så har våra arbetsgivare ingen nytta av oss. Personerna i "23 redo 23" är anställda för att de ska utvecklas och lära sig en arbetsuppgift. Vi har coacher på vår arbetsmarknadsenhet som hjälper till ute i verksamheterna plus handledare på arbetsplatsen. Att det finns en individuell utvecklingsplan för alla individer i det här projektet är jätteviktigt, förklarar Sara Andersson.

Varför just namnet "23 redo 23"?

– Bra fråga. Det var vår kommundirektör som namngav projektet. Det är viktigt att poängtera att vi inte är låsta vid 23 personer. Det kommer vara fler än 23 personer som kommer att vara med i projektet. Sedan hoppas vi förstås att det blir ännu fler som går vidare till ett arbete eller studier. Men målsättningen är 23 personer, säger Sara Andersson.

undefined
Cecilia Lidberg är socialsekreterare och arbetar med projektet "23 redo 23".

Hur gör ni för att hitta dessa personer?

– Vi gör det här i samarbete med Arbetsförmedlingen. Till att börja med måste personen tillhöra målgruppen och uppfylla Arbetsförmedlingens krav för att kunna få den här typen av anställning. Sedan kallar vi personen i fråga på en intervju för att kolla av vad hen har för förutsättningar att få ett introduktionsjobb, berättar Cecilia Lidberg. 

Är det mest kvinnor eller män som får introduktionsjobben?

– Just nu är det ungefär 80 procent kvinnor och 20 procent män, säger Cecilia Lidberg.

296 hushåll får bistånd

I september 2022 hade Finspångs kommun 311 hushåll som fick ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd. I januari 2023 hade den siffran sjunkit till 296. Den sammanlagda kostnaden för ekonomiskt bistånd var cirka 2,7 miljoner kronor september 2022 för Finspångs kommun. En kostnad som minskade till cirka 2,6 miljoner kronor januari 2023. Detta trots att normen för försörjningsstöd räknats upp med 8,6 procent från och med årsskiftet. 

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!