– Vi är jättenöjda med placeringen av det här nya vindskyddet, här vid torpet Sjönäs, som ligger precis vid Getsjön, säger också Lars Louthander, fritidschef i Finspångs kommun.
Hur kom ni fram till den här placeringen av vindskyddet?
- Själva hade vi först tänkt oss en placering en bit upp i skogen från sjön, men när markägaren Holmens representant Göran Johansson, följde med oss ut för en koll, var det han som föreslog att vi skulle bygga vindskyddet ända nere vid Getsjön. Och så blir det nu, vilket vi förstås är väldigt glada för.
Men hur är det med strandskyddet, när man bygger bara någon meter från en sjö?
– Det krävdes dispens från strandskyddslagen och det har vi fått, precis som bygglov, så nu håller vi på att bygga upp vindskyddet, som troligen är klart inom en snar framtid.
– Dessutom, säger Lars Louthander, kommer vi även att iordningsställa bord och sittplatser, en eldstad och en mulltoa på den här platsen, så det kommer att bli en riktigt fin rastplats. Och rastplatser behövs eftersom Östgötaleden när den är färdig, kommer att vara närmare nio mil genom Finspångs kommun, mot sju mil idag.
Hur mycket kostar det och vem betalar?
– Det som kostar mest för kommunen är mulltoan inklusive en överbyggnad cirka 40 000 kronor. Men eftersom man inte behöver tömma den, ser vi det som en bra investering på sikt.
– Materialkostnaden för vindskydd och eldstad är cirka 15 000 kronor per plats. Vi har blivit beviljade 60 000 kronor i bidrag från Regionförbundet Östsams Natur- och Friluftsråd, numera Region Östergötland, till vindskydd och eldstäder vid fyra olika platser. Vi har även sökt bidrag 158 000 kronor till toaletter, typ mulltoa, hos samma bidragsgivare som ännu dock inte tagit ställning till vår ansökan.
Varför gör ni den här satsningen?
– Det är ju för att vi hoppas att det ska locka ut fler människor att använda Östgötaleden och jag kan berätta att vi framöver kommer att bygga ytterligare två liknande vindskydd längs den här leden.
– De två andra rastplatserna som är aktuella nu, är vid sjön Östjuten, cirka tre kilometer sydväst om Rejmyre, och vid Gäddö, intill Gäddån och sjön Långtvaren.
Som kuriosa vid just Sjönäs, sitter det även en minnesskylt uppsatt om den siste brukaren, som lämnade det numera rivna torpet 1948. Kvar finns också ett antal fruktträd, som minner om att det stället var bebott förr i tiden.