På kommunfullmäktige nu på torsdag ska de 45 ledamöterna besluta om budget för 2024.
– Vi vill satsa åtta miljoner kronor extra på social omsorg, de styrande vill lägga 2,3 miljoner extra. Mellanskillnaden i pengar tar vi från ledningsstabens budget, säger Per-Olov Strandberg (M).
De senaste siffrorna visar att Finspångs kommuns ekonomi är på väg mot ett underskott på 23 miljoner kronor 2023. Men det finns verksamheter som sammanlagt går cirka 90 miljoner kronor back.
– Det är sektor utbildning och sektor social omsorg som visar stora underskott. Att en kommun har en underbalanserad budget år efter år är inte okej. Det står i kommunallagen att det inte får vara så, säger Per-Olov Strandberg.
Strandberg berättar att kommunen nu har 133 fler anställda medarbetare jämfört med 2018.
– Samtidigt har inte Finspångs kommun ökat invånarantalet och skatteintäkterna i samma takt, långtifrån, säger Inge Jacobsson (M).
– 133 anställda motsvarar ungefär 85-90 miljoner kronor i besparing. Där har du lösningen, menar Per-Olov Strandberg.
Så att varsla personal om uppsägning är ert recept för att komma till rätta med ekonomin?
– Det är det sista vi vill. Även om jag inte ser att det finns någon annan väg att gå, förklarar Per-Olov Strandberg och fortsätter:
– Verksamheterna måste rätta sig efter de pengar som finns och budgetarna måste vara relevanta. Det finns ett anställningsstopp som måste följas, när personal går i pension så kanske de inte ska ersättas. Avgångsvederlag kan vara en väg att gå för att minska kostnaderna på sikt.
Kristin Andersson (KD) påpekar att det inte går att skära mer i verksamheterna när det gäller personal.
– Det är inte bara att göra sig av med personal. Inom vården "skriks" det efter personal, det behövs fler händer för att klara en växande äldrevård. Det gäller att våga ta de tuffa besluten, men göra det på rätt ställen, säger hon.
Men var ska det då tas bort personal?
– Politiken beslutar om att man ska varsla personal. Den praktiska hanteringen av varslen måste tjänstemännen hantera, säger Per-Olov Strandberg.
Men då får tjänstemännen de tuffa besluten i knät?
– Ja, det är så arbetsordningen fungerar, säger Strandberg.
M och KD vill sänka investeringsbudgeten till 62,8 miljoner kronor för 2024, vilket är 41,7 miljoner mindre än de styrande partiernas budget.
– Flera tänkta investeringar måste flyttas fram eller inte startas. Att bygga nya skolbyggnader, som till exempel Vallonskolan, kan inte vara aktuellt, när elevantalet de närmaste tio åren kommer att minska enligt de prognoser som finns, säger Inge Jacobsson.
Andra förslag från den största oppositionskonstellationen är att städningen av kommunens lokaler, transportenhetens verksamhet och driften av Arena Grosvad upphandlas.
– Vi är säkra på att det blir billigare att upphandla än att driva i egen regi, säger Inge Jacobsson.
Hur ska ni göra för att övertyga de styrande partierna om att ta med några av era förslag redan nu på torsdag?
– Alla andra partier ihop har ett mandat mer än den styrande minoriteten, så det kan hända att något eller några av våra förslag kan få gehör. Sedan pratar vi direkt med S+L och C, berättar Inge Jacobsson.