Dramatisk ökning av hundattacker
Antalet oprovocerade hundattacker mot människor i länet har mer än fördubblats på tio år. Enligt polisen är det ett problem. - Folk ska kunna röra sig fritt utan att bli angripna av en hund, säger Torgny Hultin, chef för polisens hundenhet i Linköping.
Polisinspektören Annja Neumayer Arvidsson i Finspång anser inte att barn ska få handskas själva med hundar av rasen pitbullterrier. "Det här är inte en hund man släpper ut med tioåringar", säger hon. Foto: Gunnar Johansson
Foto:
Det är framför allt den sistnämnda gruppen som har ökat dramatiskt i Östergötland på senare år. För tio år sedan skedde max fem oprovocerade hundattacker mot människor i länet. I dagsläget sker det mellan 10 och 20 stycken per år, vilket innebär åtminstone en fördubbling och max en fyrdubbling.
Problem
Enligt polisen är ökningen av hundattackerna ett problem.
- Varje människa som blir angripen av en hund är ett ärende för mycket, säger Torgny Hultin.
Han menar att en hund som går till angrepp mot en människa utan någon större anledning bör avlivas.
- Har den gjort det en gång är det garanterat att det återkommer.
Finns det däremot en godtagbar anledning till anfallet behöver hunden inte tas bort, enligt polisen.
Orsak okänd
Exakt vad ökningen beror på kan inte Torgny Hultin svara på. Däremot har han en del teorier.
- Fel förare. Ägaren förstår inte. Visst är det lätt med en valp, men kan man inte hunden får man problem. Man måste veta hur en hund fungerar, det är inget barn, säger han.
Torgny Hultin tror inte att rasen pitbullterrier skulle vara mer benägen att attackera människor än någon annan ras. Däremot har rasen en tendens att visa större aggressivitet gentemot andra hundar än vad andra raser brukar göra, menar han.
Det vanligast hundangreppet mot människor är när en ägaren försöker gå emellan två hundar som slåss och då får sig ett bett. Den typen av hundattacker ser polisen inte lika allvarligt på som de oprovocerade. Hundar ska enligt ordningslagen alltid hållas kopplade på allmän plats.
Polisens hundenhet besöker alltid hunden och utför en kontroll av den.
Man tittar på hundens beteende i olika situationer - både i hemmiljön och utanför.
De flesta ägare får restriktioner som koppel-, stängsel- och munkorgstvång. Eller att hunden bara får framföras av ägaren och inte får lämnas kopplad utanför till exempel en affär. Bryter ägaren mot dessa är straffet böter.
Om hunden uppvisar ett onormalt beteende, som aggressivitet eller reservation mot människor, går hunden vidare till nästa steg.
Hunden får då genomgå ett mentalt test på polisens dressyrplats.
Polisbeslut om avlivning kan fattas, men i de flesta fall sker avlivning i samråd med ägaren. Under de senaste åtta åren har två tvångsavlivningar genomförts i Östergötland.
<B>Antalet anmälningar i länet om hundar:</B>
2 000 - 67
2 001 - 82
2 002 - 115
2 003 - 117
2 004 - 110
2 005 - 52 (hittills)
Av dessa är mellan 20 och 30 procent så kallade bitska hundar.