Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dramatisk häxshow i Trollkärringeskogen

De som tog sig till Trollkärringeskogen i veckan bjöds på en livfull gestaltning av häxprocesserna som pågick i Finspång för 400 år sedan.

Häxjakt. Det är exakt 400 år sedan häxprocesserna i Finspång genomfördes.

Häxjakt. Det är exakt 400 år sedan häxprocesserna i Finspång genomfördes.

Foto: unknown

FINSPÅNG2017-07-20 16:00

Vandringen tar de närmare 40 stycken besökarna till olika platser i skogen, bland annat till en grotta, en göl och ett berg som alla var viktiga platser i häxprocessen, där kvinnor tillfångatogs och anklagades för att vara häxor, för att sedan avrättas. Häxprocessen i Finspång anses vara Sveriges första stora häxprocess och är ett av få svenska exempel där kvinnorna brändes levande. Det var därför också en av Sveriges grymmaste häxprocess.

– Det finns många sägner kring häxprocesserna, men det är också en verklighet. Det fanns en fogde på Finspångs gård som skrev ner anteckningar och det är dem vi följer i vår gestaltning, tillsammans med sägnerna. Fogden antecknade vilka kvinnorna var, vilka präster som deltog, vad man åt och drack och hur förhören gick till, berättar Sölve Holgersson, som är guide och berättare under vandringarna.

Finspångsprocesserna inleddes för nästan exakt 400 år sedan, år 1617, och tros ha pågått i tre år. Det är med anledning av detta som häxvandringarna genomförs i Trollkärringeskogen. Häxvandringen är också en teaterföreställning där skådespelare är utplacerade vid de olika platserna där de gestaltar sägnerna och historieskrivningarna. Vid grottan möts besökarna exempelvis av tre häxanklagade kvinnor som är på flykt, innan de tillfångatas av en upprörd man på jakt efter de flyende häxorna.

Tron på trolldom var vitt utbredd bland Sveriges befolkning på 1600-talet och anledningarna till att vissa kvinnor blev anklagade för häxeri kunde variera. Vissa kvinnor hade medicinala kunskaper om växter som kunde bota sjuka. Andra kvinnor ansågs vara så vackra att de spred avundsjuka bland bygdens övriga kvinnor och troddes därför vara i förbund med djävulen.

– Kvinnorna hade oftast inte gjort någonting kriminellt. Det var oftast kvinnor som hade kunskaper som inte passade in i folkets tro, säger Sölve Holgersson.

Totalt tillfångatogs nio kvinnor i Finspångstrakten. En av dem avled under det så kallade vattenprovet. Kvinnorna kastades i en göl och om de flöt så ansågs de vara skyldiga och om de sjönk ansågs de vara oskyldiga. Gölen där vattenprovet genomfördes besöks under vandringen, liksom berget där de dödsdömda kvinnorna bands och kastades ner i elden för att brännas till döds.

För den som missade häxvandringen den här gången kommer nya chanser den 20 augusti och den 17 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om