Efter att ha halkat och brutit lårbenet hemma i badrummet, lades hon in på Närsjukvården i Finspång för en operation. Allt gick bra, men under eftervården drabbades hon av tarmbakterien Clostridium difficile, som dödat nästan 600 svenskar under de senaste åren.
– Läkarna ringde min man och sa att läget var kritiskt för mig, säger Maj Andersson till SVT, där hon nyligen var med i ett program om den här bakterien.
Det hela slutade med att hon fick köras akut i ambulans till Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där man var tvungen att operera bort delar av tarmen och ersätta den med en stomipåse utanför kroppen.
När Folkbladet kontaktar Maj Andersson för en kommentar, hänvisar hon till tv-programmet och vill inte ge några ytterligare kommentarer till tidningen.
Istället ringer vi upp Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, för en kommentar om den här tarmbakterien:
– I stort sett är det ganska ovanligt att man smittas av den här bakterien, men den brukar kunna blossa upp ibland, i samband med antibiotikabehandling.
– Så om man ligger sjukhusinlagd och behandlas med mycket antibiotika och får diarréer, kan man ha smittats av clostridium difficile.
– Då blir det hela en vårdhygienisk fråga, så att man inte smittar någon annan patient eller någon personal.
Hur ska man då behandlas?
– Det är viktigt att personalen följer alla hygienregler i sitt arbete och att vårdrummen och de toaletter som används, ska var välstädade, enligt alla riktlinjer.
– Helst ska man inte alls ligga nära andra patienter och helst ska man ha en egen toalett. Här kan det bli problem att klara det, om man just då har överbeläggningar. Här kan jag nämnd att US i Linköping byggs om just nu och Vrinnevisjukhuset ska byggas om, med syfte att bland annat skapa fler enkelrum, vilket är positivt i det vårdhygieniska perspektivet.
– Det kan minimera risken att dels drabbas av den här bakterien, dels sprider den vidare. Men vi kommer alltid att ha enstaka patienter som får den här bakterien, eftersom vi ibland måste behandla patienter med antibiotika.
Maj Andersson har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, för att få reda på om något gick fel under behandlingen vid närsjukvården i Finspång, med tanke på att den normalt sett vanliga operationen av ett brutet lårben, slutade med stomipåse.
Inspektionen har dock meddelat att de inte upptäckt något fel i behandlingen i Finspång, men Maj Andersson har ändå överklagat till patientskadenämnden som en sista åtgärd, för att eventuellt få någon upprättelse i efterhand.