Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dovhjortar i 100-tal äter upp spannmålen

Problemen med dovhjort accelererar för varje år. I vissa områden kan de räknas i flera hundra per tusen hektar. Det finns åkrar där det inte blir något kvar att skörda.

Foto: Börje Gavér

Finspång2017-08-05 23:41

Dovhjortarna är inte något generellt problem för hela kommunen. Inom Finspångs södra älgskötselområdes 25 000 hektar räknar man med 120 dovhjortar per tusen hektar – i snitt.

– Men så finns det områden med 400 hjortar inom samma areal, säger Stefan Åman, ordförande i älgskötselområdet.

Tidningen har en tidig morgon besökt området kring Grytgöl och väster ut mot länsgränsen. Jag får leta i ungefär en timme, men så dyker de upp. På ett mindre fält räknar jag till cirka 30 hjortar. De betar, de vilar och de spanar omkring sig. Jag uppfattar dem som väldigt skygga, men hinner få flera bilder innan de drar sig in i skogen. På fält i närheten finns det flera grupper.

Kanske såg de mig som en främling. Ortsbefolkningen uppfattar dem som mindre rädda.

– När jag står på lagårdsbacken kan de beta 50 till 100 meter därifrån utan att de störs, säger Mikael Baggman vid Gultevik i Grytgöl.

En boende berättar att han kan ha ett 30-tal djur på ena sidan vägen och 50 på den andra. De kan sitta på terrassen och se dem beta ute på fältet.

För Mikael Baggman som driver Gultevik är dovhjorten ett stort problem.

– Av tio hektar sådd havre åt de upp en hektar. Det andra hade de gått i. Höstrapsen åt de upp totalt.

– Problemet har ökat successivt de senaste tio åren, säger Mikael Baggman.

Han har funderat på att söka om skyddsjakt men har inte skickat in papperen än.

Flera andra har sökt och blivit beviljade skyddsjakt på dovhjort.

– Vi har fått 26 ansökningar hittills i år. Det är en fördubbling mot förra året, säger Peter Lojander, viltvårdare vid länsstyrelsen.

Han berättar att problemet är störst i Finspång, Åtvidaberg och söder om Linköping. Men inte generellt utan inom vissa områden där det är väldigt täta stammar.

Grytgöl hör till Hällestad Sonstorps Bruks älgskötselområde. Där har inte gjorts någon beräkning av antalet dovhjortar inom området.

Någon uppskattning av skadorna i länet finns inte, men en beräkning som gjordes vid Koberg i Västra Götaland konstaterade man ett skördebortfall på 20 procent.

– Sår en lantbrukare raps för en miljon kronor och hjortarna äter upp 20–30 procent blir det en förlust på 200 000 till 300 000 kronor. Vem ska betala det, frågar Stefan Åman.

Skyddsjakten är till för att brukarna ska kunna freda sina ägor under tiden det inte är jaktsäsong. Huvudsyftet är att skrämma bort djuren, inte att minska stammen.

Men vad gör man på längre sikt? Ökad jakt är ett svar från flera håll. När det är jaktsäsong får det skjutas hur många dovhjortar som helst och det är en väl tilltagen jaktsäsong med extra tid för hind och kalv. Men så enkelt är det inte. Problemet är det samma som med vildsvin.

– Skjuter man en dovhjort i en stor grupp är de andra borta och måste sökas upp på nytt, säger en jägare tidningen träffar.

Men faktum kvarstår. Det måste skjutas fler dovhjortar.

Peter Lojander berättar om ett projekt i Sörmland.

– Där har de börjat göra skötselplaner för att sätta ut mål för hur många dovhjortar det får finnas och hur stora skador man kan acceptera. Det krävs att jaktlagen samverkar över stora områden för att hantera dovhjorten.

Paradis eller helvete? Ja det beror på om man har jägarhatten eller bondekepsen på. Både Stefan Åman och jägare tidningen pratat med konstaterar.

– Aldrig, aldrig har vi haft så mycket vilt i markerna som nu. Älg, kronhjort, dovhjort, rådjur och vildsvin.

Dovhjort

Dovhjort (Dama dama) är ett hjortdjur som är mindre än kronhjorten. Den kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men är utbredd över centrala Europa.

I Sverige återfinns den i vilt tillstånd vanligast i Skåne och fläckvisa bestånd i Götaland och ända upp till Västmanland och Uppland. Den svenska populationen är utsläppta dovhjortar från kungsgårdar.

Dovhjorten är normalt gräs- och lövätare. På våren dominerar färska löv, på sommaren fältens grödor, potatis, rotfrukter, lövträdsprodukter, spillsäd, bär. På vintern äter de ljung, lingon och blåbärsris, bok- och ekollon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om