Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor genomförs denna vecka. Under torsdagen var rådet på plats på Viberga för att informera och öka kunskapen hos trafikanterna.
– Vi riktar oss särskilt till bilskoleelever och yrkestrafikanter. Nya, kommande bilförare och de som färdas mycket på våra vägar. Men vi uppmanar alla att ta det försiktigt i trafiken, säger P-A Eriksson, länsansvarig polis, Nationella Viltolycksrådet.
När hösten anländer sker en markant ökning av antalet viltolyckor.
– Mellan oktober och januari sker nästan en dubblering av antalet viltolyckor jämfört med övriga året. Under hösten ökar djuren sina rörelsemönster, jakten kommer igång och det är brunsttid för älgen.
Länsväg 215 vid Doverstorpsområdet klassas som en av de mest viltolycksdrabbade sträckorna i Östergötland.
– De är en av de sträckor som vi är angelägna att göra något åt. Exempel på åtgärder kan vara sänkt hastighet, skyltning eller bygga viltstängsel, säger P-A Eriksson.
Rådjuren dominerar olycksstatistiken, men i kommunen sker även olyckor med dovhjort, vildsvin, älg och kronhjort.
I januari skedde något mycket ovanligt när ett lodjur blev påkört vid Ysunda utanför Finspång.
– Det är det första lodjuret jag varit med om som blivit påkört i kommunen. Det var skadat och fick avlivas. Det var ett fint exemplar på tre år och 21,2 kilo. Lodjuret tillhör Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm, men vi har fått lov att visa det i utbildnings- och informationssyfte, säger Urban Hertin, samordnande jägare i Nationella Viltolycksrådet.
I Finspångs kommun anmäls årligen cirka 200 viltolyckor och merparten är med rådjur. De flesta olyckor sker under gryning och skymning där pendlingstrafiken utgör en stor grupp som riskerar att kollidera med vilt.
Den senaste veckans viltolyckor i kommunen: tre dovhjortsolyckor: vid Prästköp på riksväg 51, på länsväg 1183 och på riksväg 51 vid Kolstad. En stor skovelhjort anträffades död i yttre körbanan och utgjorde mycket stor trafikfara. Kontaktpersonen stannade en annan bilist och tillsammans drog de djuret av körbanan.
Rådjursolyckor: vid Rejmyrevägen på riksväg 51 samt på länsväg 1173 vid Hävla. Bilföraren anmälde viltolyckan först fem dagar senare och är föremål för vidare utredning från polisens sida (jaktbrott). Bilen hade fått sprucken framspoiler av sammanstötningen och djuret hade lämnat platsen.
Vildsvinsolycka på riksväg 51 norr om Ysunda. En stor vildsvinsgalt påträffades död.