Nu erbjuds alla som har tagit sin andra vaccinationsdos mot covid, för över sex månader sen, att ta den tredje dosen vaccin.
– Det är ett högt tryck för bokning av dos tre i alla åldrar, vilket är mycket positivt, berättar Sofia Holmlund, verksamhetschef för vårdcentralen i Finspång.
Vaccinationsmottagningen har öppnat upp och under tisdagseftermiddagen drog det första vaccinationspasset igång för personal och patienter. Inne i ett av undersökningsrummen befinner sig Ingrid Karlström, sjuksköterska, och vaccinerar patienter.
– Vi har det fullbokat med tider. Det är inte bara de som tar sin tredje dos, jag ser flera som kommer in för sin första spruta. Vissa i högre ålder har väntat på att se hur allt utvecklar sig och andra har insett att de inte får delta i saker och ting om de är ovaccinerade, berättar sjuksköterskan.
I väntrummet befinner sig ett trettiotal personer som har bokat tid.
– Jag ska iväg och åka skidor snart, det är lika bra att passa på och vaccinera sig innan man åker, berättar en av mottagningens besökare.
Även om den tredje vaccinationsdosen är aktuell, finns det de som har valt att ta sin första respektive andra dos.
– Det har ökat kraftigt i antal bokningar generellt nu. Det är viktigt att ta den tredje sprutan för att fortsatt bidra till minskad smittspridning i samhället, skydda de svårt sjuka och skydda sig själv från svår sjukdom och död, förtydligar Sofia Holmlund.
– Vi har vaccinerat här på vårdcentrum sedan tredje dosen fanns tillgänglig för de över 80 år och sedan har det gått ner i ålder. Främst är det ungdomar som inte har vaccinerat sig, förklarar Ingrid Karlström.
Kommer ni erbjuda provtagning för covid på vårdcentrum i Finspång?
– Vi utför PCR–testning för vissa patienter. Det rör i huvudsak de patienter som inte kan ta sig till central provtagning och de som inte klarar av att boka sig på digital väg. Anledningen till att vi inte kan erbjuda provtagning till alla är att vårdcentralen inte har den kapaciteten. Det är ett mycket högt tryck kopplat till vaccinationsuppdraget, som är stort, ihop med att ta hand om patienterna som söker till den ordinarie vårdcentralen. Den centrala provtagningen är uppstartad för att avlasta den ordinarie vården och det är viktigt för alla medborgare att känna till. Att inte vaccinera eller provta i större omfattning är ingen ovilja utan en prioritering vi måste göra, förklarar Sofia Holmlund.