Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dopkläder var nära att slängas

Blir nu en utställning i Risinge Hembygdsgård nästa sommar.

Monica Remning visar upp en av de dopklänningar från Finspångs lasarett, som ska vara med på nya utställningen hos hembygdsföreningen.

Monica Remning visar upp en av de dopklänningar från Finspångs lasarett, som ska vara med på nya utställningen hos hembygdsföreningen.

Foto: Sören Boström

Finspång2021-08-21 08:00

Allt var nära att kastas, men räddades i sista stund.

Och nu finns hela samlingen hos Risinge Hembygdsförening!

Det handlar om bland annat dopkläder, en dopskål och en barnmorskeväska, som har funnits under många år i ett skåp på gamla lasarettet i Finspång.

– När lasarettet för ett tag sedan stängdes och tömdes på saker, var det nära att allt i dopskåpet hade slängts, berättar barnmorskan Monica Ohlsson.

– Men då frågade jag mina chefer om jag fick ta hand om det som fanns i dopskåpet och skänka till Risinge Hembygdsförening och det fick jag klartecken för och så blev det.

Hur kom du på den här idén?

– Vi kände att det var mycket historia i det här dopmaterialet, som fanns i vårt dopskåp och att det var värt att sparas och inte bara slängas i soporna. Många Finspångsbor döptes ju på lasarettet förr i tiden.

Ingick även själva dopskåpet på lasarettet i gåvan till hembygdsföreningen?

– Nej, dopskåpet klarade vi inte av att ta loss, eftersom det satt fast i väggen. 

Gåvan kommenterar Monica Remning, intendent och huvudansvarig för museet och samlingarna, så här:

– Vi blev väldigt glada, när vi fick möjlighet att ta hand om allt material från dopskåpet på Finspångs lasarett och vi siktar på att iordningställa en utställning av det här materialet nästa sommar i hembygdsgården.

– Det finns ett litet dilemma, säger Monica Remning, och det är att vissa av de saker vi fick i gåva, har vi inte riktigt koll på vad de användes till. Men det har vi ju tid på oss att forska i och få hjälp med att klara ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!