– Jag ser det inte som en seger. Vi har absolut ingenting emot att kommunen vill bli större och att nya bostäder ska byggas. Tvärtom, det är något vi stöttar på alla vis. Men det måste vara korrekt utfört, säger Tino Gournambassis, vd på KL Industri.
Mark- och miljödomstolen i Växjö upphäver kommunens beslut i kommunfullmäktige gällande detaljplanen för Dalsberg, östra Hårstorp. Det är där, bakom och i närhet av KL Industri kommunen vill bygga mer än 100 bostäder.
– Det vi vill säkerställa är att kommunens planer för bostäder inte ska vara inskränkande för vår verksamhet varken nu eller i framtiden, förklarar Gournambassis.
Företaget har, via en extern part, gjort en egen bullermätning av faktiska förhållanden, medan kommunen använde sig av en teoretisk rapport med schablonvärden. En stor anledning till att mark- och miljödomstolen ger KL Industri rätt.
– Som företag vill vi inte vara ekonomiskt ansvariga för uppsättning av eventuella bullerskydd i efterhand. Det måste kommunen ta med från början i sitt arbete. Vi har en ny betongfabrik som invigdes 2019, den har inte kommunen tagit någon hänsyn till. Detta trots att det är via kommunen vi fick godkänt att bygga den, ett godkännande som vi fick innan detaljplanen kring bostäder godkändes.
Han säger att företaget presenterade den egna bullermätningen för tjänstemän på kommunen, men att det blev kalla handen från det hållet.
– De var klara med att deras egen så kallade bullermätning var tillräcklig, en teoretisk mätning som i sin tur byggde på schablonvärden. Vi ville bara hjälpa till och se till att ingen kommer i kläm rättsligt efter att bostäderna är på plats. Vi var på flera möten med kommunen utan att få gehör för det vi försökte säga, berättar Tino Gournambassis.
Mark- och miljödomstolen skriver i den 49 sidor långa domen bland annat: "Mark- och miljödomstolen bedömer mot bakgrund av den aktuella bullerproblematiken att detaljplanen inte på ett trovärdigt sätt visar hur bullerfrågan ska lösas". Det står också: "Detaljplanen visar inte att föreslagna bebyggelsen är lokaliserad till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till människors hälsa. Skälig hänsyn har inte tagits till befintliga fysiska bebyggelseförhållanden och strider därför mot bestämmelserna i plan- och bygglagen".