Som vi tidigare skrivit har en man åtalats för att hotat att ta med sig ett vapen och genomföra en skolskjutning på Bergska i Finspång. Hoten bestod bland annat i en bild där mannen poserar med en soft air-gun som ser ut som polisens tjänstevapen.
Nu kommer domen från Norrköpings tingsrätt - mannen döms för olaga hot och falskt larm. Påföljden för de två olika brotten blir dagsböter på 7 500 kronor (150 om 50 kronor).
Mannen har i förhandlingar uppgett att han nyligen blivit dumpad av sin flickvän och mådde dåligt. Han hävdar att hoten som han riktade mot skolan var tomma och att han aldrig skulle skada någon.
– Det var klumpigt sagt, säger han i förhör.
Vidare uppger han att har problem med att skilja på film och verklighet. Han hade tidigare sett en film om en skolskjutning i Stockholm och tänkte att det var verkligheten.
När det gäller falsklarmet, mannen ringde själv till 112 och berättade att han tänkte begå en skolskjutning, så gjorde han det för att komma in till psykiatrin och för att få uppmärksamhet. Han ville ha polisutryckningen.
Men den polis som grep mannen är av en annan uppfattning. Han uppger att mannen under gripandet inte berättat att han ville ha kontakt med psykiatrin, utan att han tvärtom menade allvar med hoten och att det var ett sätt att hämnas och skämma folk.
– Jag fick en obehagskänsla när personen pratade om vad han tänkt att göra. Det kändes sannolikt att personen faktiskt skulle begått en skolskjutning dagen efter, uppger polisen i förhör.
Norrköpings tingsrätt gör bedömningen att det är motbevisat att mannen kontaktat polisen i syfte att få kontakt med psykiatrin. Vidare konstaterar rätten att utryckningen varit onödig, därmed ska han dömas för falskt larm.
Beträffande det olaga hotet gör tingsrätten bedömningen att de två tjejer, den tidigare flickvännen och en kompis, som fick ta del av mannens hot hade anledning att känna allvarlig fruktan över hoten.
När den förra flickvännen fick reda på att mannen hotat med att ta med sig ett skjutvapen till skolan, slog hon larm till en anställd på skolan. När hon fick se hoten blev hon rädd och orolig. Nu, ett år efter händelserna, har oron lagt sig och hon känner sig stark.
Kompisen uppfattade mannen som seriös med att begå skolskjutningen. Hon har efter händelsen inte haft någon kontakt med honom.