Doktor på värme och elproduktion
FINSPÅNG1996 började Gunnel Sundberg, som jobbar på Alstom Power, forska vid Linköpings Universitet. Nu är hennes doktorsavhandling, där hon studerat kostnaderna för värme- och elproduktion i olika energisystem, klar.
Gunnel Sundberg har gjort en avhandling där hon studerat kostnaderna för värme- och elproduktion i olika energisystem. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag ville få nya impulser, säger Gunnel Sundberg.
Just då höll Alstom Power på att utveckla ett samarbete med avdelningen för energisystem vid Linköpings Universitet.
- Företaget såg att det de gjorde där skulle vi lära oss här och kunna tillämpa här, säger Gunnel Sundberg.
Det var så hon kom att börja forska.
- Jag har forskat största delen av tiden. Företaget har varit generöst med tid och det är en förutsättning för att man ska klara det här under en viss tid.
Nu är hennes doktorsavhandling klar, förra veckan disputerade hon.
Gunnel Sundberg har studerat kostnaderna för värme- och elproduktion i olika energisystem. Hon har bland annat tittat på vilka typer av kraftvärmeverk som kan bli lönsamma i en framtida gemensam elmarknad för EU-länderna.
- I dag tävlar vi med andra kraftanläggningar i Sverige men då skulle det handla om Europa, säger Gunnel Sundberg.
<b>Mer kraftvärme</b>
I Sverige finns mycket fjärrvärme, men mycket lite kraftvärme. I doktorsavhandlingen menar därför Gunnel Sundberg att Sverige borde satsa på kraftvärme där värme kan ledas in i fjärrvärmeledningarna. Kraften kan användas både i Sverige och för export.
Hon anser att en viktigt del med kraftvärme är att koldioxidutsläppen skulle minska. Hon menar också att kraftvärme är det som är energieffektivast. I kondenskraftverk, som är vanliga på kontinenten, tas bara elen om hand, medan värmen inte tas om hand.
- Varför ska man kyla bort värmen till ingen nytta, frågar sig Gunnel Sundberg.
<b>Avgränsa området</b>
I forskningen har Gunnel Sundberg gjort många så kallade känslighetsanalyser. Det innebär att hon kontrollerat vad som händer då man ändrar bränsle- och elpriset en aning och har sedan tagit reda på vad som är lönsamt.
Mycket tid har lagts ned och hon har upptäckt att man hela tiden måste begränsa området.
- Man måste avgränsa sig hela tiden, men inte för mycket. Det måste fortfarande vara intressant, säger Gunnel Sundberg.
Nu jobbar Gunnel Sundberg med marknadsanalyser för gasturbiner på Alstom Power.