Dödsmaskens mysterium
FINSPÅNG"I Risingebygd" har kommit ut. I den 28:e årgången av Risinge Hembygdsförenings årsskrift upptas åtta sidor om den gamla byn Mässelköp och ställena på byns marker.Kontrast till den läsningen är Birger Perssons artikel om mysteriet med Karl II:s dödsmask.
Målet är att visa industribilder på datanätet. Hembygdsföreningen äger åtskilliga bilder och flera hoppas man få eller få låna för att lägga in sin dator. Dessa "skatter" ska framöver intressade personer kunna gå in på nätet och titta på.
Kanske för att det är bildens år som årsskfriften "I Risingebygd" har ovanligt många bilder, 25 på de 38 sidorna.
Den tyngsta artikeln handlar om byn Mässelköp och ställen som funnits och finns på markerna.
Carl Engström skriver om Finspångs lantbruk och de transporter som kuskar och hästar utförde. I slutet på 1950-talet hade hästarna "körts ut" av traktorer och bilar. Carl Engström berättar också om hur renhållningen med häst och vagn.
<b>Ett mysterium</b>
Karl XII:s ansiktsmask, en så kallad dödsmask, finns bland annat på Risinge Hembygdsmuséum och Bruksmuséet. Om dödsmasken är äkta eller inte går åsikterna isär. Birger Persson har skrivit en artikel om den och rubricerar den som "ett mysterium."
Runo Lindvall berättar om Butbro och Yxviken och Allan Thure Lööf om tidiga minnen från sin uppväxt. Övriga skribenter är Christer Öjring och Rita Persson.
Årsskriften är som vanligt fullmatad och den hembygdsintresserade finner säker ett och annat guldkorn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!