Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dispens för deponering

Länsstyrelsen har gett Finspångs kommun dispens för att deponera latrin på Gärstads avfallsanläggning och brännbart material på Sjömansäng i Finspång. Dispensen gäller under 2005.

FINSPÅNG2005-01-15 06:00
Sedan den 1 januari i år får brännbart och organiskt avfall inte deponeras enligt förordningen om deponering av avfall. Länsstyrelsen kan dock medge dispens från förbudet.

Kapacitetsbrist
Finspångs Tekniska Verk (FTV) har ansökt om dispens. Den dispens man ansökt om gäller deponering av cirka 38 ton latrin på Gärstads avfallsanläggning i Linköping och 200 ton brännbart material i form av till exempel byggmaterial samt 100 ton dammande material för deponering på Sjömansängs deponi i Finspång.
Som skäl för att få deponera avfallet har FTV angett kapacitetsbrist inom regionen och avfallets fysiska egenskaper.

Gett dispens
Man har också talat om att det både internt och inom den regionala kommunsamverkan pågår arbete för att hitta alternativa lösningar till deponering.
Nu har länsstyrelsen gett dispens för deponering av ovan nämnda material och mängd. Dispensen gäller under 2005.
Naturvårdsverket har föreskrivit att dispens får ges om det i en region finns brist på kapacitet att omhänderta avfallet på annat sätt än genom deponering eller om det finns särskilda skäl.

Förfrågningar har gjorts
Länsstyrelsen motiverar sitt beslut så här: "Sökanden har visat att förfrågningar utanför den egna kommunen gjorts om möjlighet att omhänderta avfallen på annat sätt än genom deponering.
Förfrågningarna har resulterat i nekande svar. Länsstyrelsen finner att sökanden visat att kapacitetsbrist finns inom regionen och att alternativa lösningar till deponering för avfallen saknas".
Länsstyrelsen menar vidare att FTV har redovisat att åtgärder har vidtagits och kommer att vidtas för att deponering av avfall ska minskas eller helt upphöra.
"Resultatet och redovisning av detta arbete kan vara ett steg mot att avfall kan omhändertas på annat sätt än deponering", skriver länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om