Än går det att transportera sig både i samt till och från Finspång. Men det börjar närma sig gränsen för vad den befintliga trafiklösningen klarar av.
- Oftast växer kommunen och infrastrukturen hänger med. Det finns till och med en viss överkapacitet under en längre tid. Men sedan brukar läget bli akut i stället, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.
Som läget är i Finspång, finns det flera konfliktpunkter under vissa delar av dygnet. Men över resterande tid fungerar trafiken bra.
Mötet, som initierades av kommunen, bjöd in Trafikverket att möta och diskutera frågor med de expanderande företagen i Finspång, Sapa Heat Transfer och Siemens. Säkerhet var en viktig del för alla inblandade.
- När vi tittar på riksväg 51 mot Norrköping, ska vi sätta upp vajerräcke där. Vi märkte att vägen blev säkrare när vi målade upp 2-1-väg men med nästan 8 000 fordon per dygn ska det finnas mitträcke på sträckan, säger P-O Persson, strategisk samhällsplanerare i Östergötland från trafikverket.
Pendla - eller bo
För kommunen del handlar infrastrukturdiskussionerna mycket om att förbättra över tid.
- Transporterna till och från industrin ökar konstant. Det innebär att vi vill hjälpa till att skapa bättre kommunikationer för pendlare men även se utvecklingsmöjligheterna och att få människor att kunna bo i vår kommun, säger Anders Härnbro, (S).
Att träffas och diskutera frågor och behov i ett tidigt skede såg alla parter ett stort värde i.
- För vår del hos Sapa handlar bra kommunikationer mycket om möjligheten att attrahera kompetent arbetskraft, säger Roberth Dahlin, direktör strategisk utveckling.
Oskyddade trafikanter
Transportf5rågan till och från företagen togs också upp. Att förbättra in och utfarterna från 51:an talades en del om även om inga spikade lösningar finns i dagsläget.
- Här behövs det säkra lösningar för oskyddade trafikanter. En lösning kan vara cirkulationsplats vid infarten Slottsvägen samt planskiljd korsning för gående och cyklister, säger PO Persson.