– Väldigt roligt att vi lyckades få det här erkännandet, efter att vi jobbat hårt för att kunna servera allt mer ekologiska livsmedel till våra förskolor, skolor och äldreomsorgen, säger Catharina Stenhammar, chef för kostenheten hos Finspångs kommun.
Det var i förra veckan som Paul Svensson delade ut diplom till Finspångs kommun och ytterligare 89 kommuner över hela Sverige, som alla uppnått målsättningen, det vill säga att under 2014 servera minst 25 procent ekologiska livsmedel.
– Jag känner mig väldigt stolt över att vi kom upp i hela 25 procent ekologiska livsmedel 2014, eftersom vi hade som målsättning att nå upp till 20 procent. Men vi lyckades alltså ännu bättre.
Vad är det framförallt för era livsmedel, som är ekologiska?
– Det är numera en mängd olika livsmedel, säger Catharina Stenhammar. Jag kan bland annat nämna att vi köper in miljöcertifierad fisk, mycket grönsaker, mjölken och alla andra mjölkprodukter, mjöl och gryn, pannkakor och bananer. Även vårt kaffe är numera ekologiskt och då handlar det förstås om det vi serverar inom äldreomsorgen.
Måltidsenhetens chef Inger Tranquist och kökschef Carina Carlsson deltog och representerade Finspångs kommun vid årets ceremoni av Ekomatsligan och tillhörande utdelning av diplom på Piperska muren i Stockholm.
Det är föreningen Ekomatcentrum som varje år sammanställer Sveriges kommuners ekologiska insatser.
Tilläggas kan att Ekomatcentrum är ett resurscentrum för hållbarhetsfrågor där viktiga komponenter är klimat, miljö och ekologi. Man vänder sig till livsmedelsmarknadens alla aktörer med restaurang- och storhushållssektor, som specialområde.