Digitalt blev självklart för Pride Finspång

Lokalt, kändishälsningar och känslor bjöds det på när Pride Finspång blev digital. Men: "Jag måste erkänna att jag saknar paraden enormt", sa Lilibet Gustafsson före sändningen.

Dragartisten Taquizsha med Joakim Randy Hansen och Lilibet Gustafsson inför sändningen.

Dragartisten Taquizsha med Joakim Randy Hansen och Lilibet Gustafsson inför sändningen.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-09-06 10:04

Inför varje Pride i Finspång har det förekommit en hotbild mot arrangörerna och arrangemanget. Årets Pride sändes därför från en på förhand "hemlig plats". När sedan allt startade släpptes det på sekretessen.

– Vi har haft hot ända sedan vi började med Pride i Finspång. Vi vill försöka fokusera på det fina roliga och glada med Pride. Det vi står för. Vi hanterar hotbilden och anmäler och har jättebra kontakt med polisen. Det är så vi har jobbat, sa Lilibet Gustafsson, en av de bakom arrangemanget som nu blivit alltmer accepterat.

Är det svårt att arrangera Pride i en kommun som Finspång?

– Både ja och nej. Här känner vi varandra väl och är vana med att hjälpas åt. Man kan få stöd av andra personer. Samtidigt är det nej, för Finspång är en bruksort. Här ska man vara på ett visst sätt. Det är den normen som vi försöker utmana och utvidga. Så att alla ska få känna att de kan vara den de vill vara, sa Lilibet Gustafsson inför den drygt två timmar långa sändningen.

– Det vi har känt nu är att det har blivit lättare och lättare att arrangera Pride. Första året var det mycket; "Nej, nej och nej". Nu hör folk av sig för att de vill vara med på något sätt, för att det är så etablerat. Vårt arbete är mycket lättare. Det är en känsla bland folk i Finspång. Eftersom vi har ett Pride kan folk våga vara sig själva, sa Joakim Randy Hansen, som tillsammans med Lilibet Gustafsson är grundare av Pride Finspång.

När digitala Pride Finspång 2020 startade på grund av coronapandemin kom det videohälsningar från konstnärer, skådespelare som Magnus Skogsberg och från artister som Marit Bergman, Peter Jöback och Niklas Strömstedt.

Det var diktläsning, samtal och en längre livespelning av Norrköpingsbandet Norra Promenaden. Det fungerade problemfritt. 

Vägen till digital sändning har gått genom dubbel planering – både för en festival och marsch samt digital sändning, innan pandemirestriktionerna blev för snäva.

– Efter förra Pride tog vi ett halvårs paus. Då var vi redan mitt i den här pandemin. Då fick vi sikta direkt mot digitalt, sa Joakim Randy Hansen.

När allt var över på lördagskvällen blev det som vanligt för eldsjälarna, efter att sändningen avslutades med "We are the Champions".

Radiotystnad.

– Vi har knappt pratat med varandra förrän efter ett par veckor. Man är helt overloaded, sa Joakim Randy Hansen.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!