Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Digital satsning på skolan

Finspångs kommun satsar sammanlagt 1,5 miljoner kronor på att vidareutbilda personal i skola och förskola inom digitalisering för att stärka elevernas kunskaper på området.

Nytillträdd. Ulrika Jeansson (S) är ny ordförande i kommunstyrelsen. Vid det första mötet togs bland annat beslut om ökad digital satsning i skolan.

Nytillträdd. Ulrika Jeansson (S) är ny ordförande i kommunstyrelsen. Vid det första mötet togs bland annat beslut om ökad digital satsning i skolan.

Foto: Mikael Grip

Finspång2017-08-23 07:00

– Den här satsningen ligger väl i tiden när den digitala utvecklingen ständigt går framåt i samhället. Tyvärr har skolan halkat lite efter och för att eleverna ska kunna tillgodogöra sig den nya tekniken måste pedagogerna som leder arbetet ha rätt kompetens. Forskning visar nämligen att om man inför digital teknik utan att kompetensen finns, så ökar inte lärandet , säger utbildningsråd Stefan Carlsson (V).

En av orsakerna till att ärendet hamnat på kommunstyrelsens bord är bland annat att det från regeringsnivå kommit nya tydligare krav på skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kunskap.

– Det handlar exempelvis om att eleverna ska kunna utveckla sin källkritik, jobba med digitala texter och omsätta det de lär sig i en digital miljö, fortsätter Stefan Carlsson.

Fram till den 1 juli 2018 har huvudmännen på sig att genomföra förändringarna.

Det innebär att kommunen nu alltså avsätter sammanlagt 1,5 miljoner kronor för ändamålet. Av den summan går 1,1 miljoner kronor till chefer och pedagogisk personal inom sektor barn- och utbildning och 400 000 kronor till samma grupper inom sektor kultur- och bildning.

– Utbildningarna ligger i olika paket och påbörjas omgående. De som sedan kommer in i verksamheterna vartefter får också en utbildning, tillägger kommunstyrelsens nytillträdda ordförande Ulrika Jeansson (S).

Däremot avslog kommunstyrelsen förslaget om kompetensutveckling av tillsvidareanställda barnskötare. Ett förslag som sektor barn- och utbildning lagt fram och sökt drygt 780 000 kronor för, då det råder brist på förskollärare. Man pekar bland annat på stora pensionsavgångar och svårt att rekrytera samtidigt som antalet barn i förskoleåldern ökar.

– Vi avslog, men inte för att det inte är viktigt. Vi vill självklart ha förskollärare, för det är i förskolan lärandet börjar. Men här var vi tvungna att prioritera och då valde vi just den här gången satsningen på digitaliseringen i förskola och skola. Här finns ju även förskolan med, kommenterar Stefan Carlsson.

Ulrika Jeansson tillägger:

– Det handlar om kompetenshöjning av fyra barnskötare, men det finns sedan tidigare beslut om att två barnskötare ska få vidareutbildning inom de befintliga medel vi har. Så delar av det här kommer ändå att genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!