Det var barn som orsakade branden i Nettobutiken på Östermalmsområdet i söndags. Branden är rubricerad som mordbrand. Ärendet lämnades till åklagare av polisen för några dagar sedan, det har tidningen tidigare rapporterat om.
– Åklagaren har sedan fattat beslut om att inte inleda en så kallad LUL 31:a. Allting är därför överlämnat till de sociala myndigheterna i Finspång. Eftersom det inte blev fråga om en LUL 31:a så gör vi ifrån polisens sida inget mer i ärendet. Vi har pratat med vårdnadshavarna, men inte med barnen, säger Lars Eriksson, vikarierande gruppchef för polisens ungdomssektion i Norrköping.
Vad är en LUL 31:a?– Då är polisen med och fortsätter utreda ärendet och träffar barnen.
Hiva Mostafaie är specialsocionom på Myndighetskontoret i Finspång. Han kan förstås inte berätta om enskilda fall, men förklarar i generella ordalag hur socialen arbetar när barn har begått grova brott.
– Vi vidtar då olika åtgärder för att hjälpa och stötta barnen och deras vårdnadshavare. Socialtjänsten har ett ansvar att samverka med hemmet och barnens vårdnadshavare. Det är viktigt att poängtera att det är polisen som utreder själva brottet, sedan är det socialtjänsten som utreder om barnet eller familjen har behov av socialtjänstens insatser, berättar han.
Hur arbetar ni i mötena med barn och deras familjer?– Det är väldigt olika och beror på omständigheterna. Ibland är det viktigt att i första läget träffa barnet tillsammans med vårdnadshavarna och ibland är det viktigare att träffa barnet utan vårdnadshavarna. Det är alltid viktigt att ha ett enskilt samtal med barnet.
Vad som sedan händer efter att en utredning är klar skiftar förstås från fall till fall.
– Vi har till exempel gruppverksamheter riktat mot barn, där de erbjuds samtal. Är det barn som har begått flera brott och behöver särskilt stöd och skydd så kan det bli fråga om placering i ett familjehem eller på ett behandlingshem. Men det är bara aktuellt när våra insatser på hemmaplan inte räcker till. I första hand planerar vi insatserna tillsammans med barnets vårdnadshavare, men socialnämnden kan också besluta om tvångsåtgärder om det är nödvändigt, säger Hiva Mostafaie.
Vid brott kan stora värden gå förlorade. När det gäller branden i Nettobutiken i Finspång rör det sig om miljonbelopp.
– Det är alltid vårdnadshavarna som har det yttersta ansvaret över sina barn. Men vårdnadshavarna blir ”bara” skyldiga att betala en femtedel av ett prisbasbelopp (45 500 kronor 2018), vilket blir 9 100 kronor. Den summan kan också jämkas till ett lägre belopp på grund av betalförmågan, avslutar Hiva Mostafaie.