Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det var stort – allt var splitternytt"

Det har gått 60 år sedan Finspång fick gymnasium. En av de rekryterade lärarna var Göran Rendahl, som sedan blev rektor.




Numera ägnar Göran Rendahl en stor del av sin lediga tid åt läsning. Men minnena från den yrkesverksamma tiden som rektor lever kvar.

Numera ägnar Göran Rendahl en stor del av sin lediga tid åt läsning. Men minnena från den yrkesverksamma tiden som rektor lever kvar.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2019-08-27 21:05

– Jag minns att jag och min hustru Margareta sökte flera jobb när vi var färdigutbildade i Uppsala. Våra första anställningar fick vi i Mariestad, där vi jobbade 1957–60, säger numera 86-årige Göran Rendahl.

1959 blev det så klart att Finspångs kommun skulle få gymnasium, efter det beslut som tagits på riksnivå 1958 om att gymnasieskolan skulle byggas ut i hela landet. Huvudorsaken till att just lilla Finspång var en av de orter som fick den typen av utbildning stavas industrin.

– Här fanns ju bland annat Stal. Det var viktigt med välutbildad arbetskraft. Dessutom var det viktigt med bra utbildning för att få folk att söka sig till industrin och stanna kvar, säger han.

Eftersom Göran och Margareta Rendahl var utbildade gymnasielärare sökte de jobb i nystartade Finspångs kommunala gymnasieskola, som låg i Högalidsskolan. Här fanns två linjer, reallinjen och latinlinjen, med sammanlagt 60 elever.

– Det behövdes massor med lärare, det var lärarbrist, minns jag. En hel del rekryterades från realskolan, forsätter Göran.

Så drar han sig till minnes det första besöket på skolan.

– Vi möttes av elever som hade undervisning utomhus. Det såg väldigt trevligt ut, säger han.

Och snart hade Göran och Margareta blivit Finspångsbor.

– Det härligaste ögonblicket var vid den första studentexamen 1962. Den minns jag tydligt. Efteråt firades det rejält i två omgångar, först i Slottsmässen och sen på Hotel de Geer, fortsätter Göran och skrattar.

1965 fick han tjänsten som studierektor och 15 år senare blev han rektor. Men det innebar inte att han slutade undervisa.

– Man hade alltid en klass. Jag har bland annat undervisat Per Unckel, säger han och radar upp andra kända ansikten som suttit i skolbänken under hans tid på skolan, simmarna Pär Arvidsson och Bengt Baron.

1967 var det så dags för flytt till andra lokaler, till nybyggda Bergska skolan.

– Det var stort. Allt var splitternytt och det fanns en aula. Några år senare, 1971 kom yrkesskolan dit och senare komvux, berättar han.

Så får Göran Rendahl frågan om hur han ser på den förändring som skett under hans yrkesverksamma tid, som avslutades med pension 1992.

– Jag kan väl säga att respekten för oss lärare minskade med åren. Och så fick man ju säga "du". Studentexamen avskaffades också, så det har ju ändrats en del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!