- Den bedömning vi ställde från början var den som stod i slutändan, proverna visar att det inte var borrelia, säger Jan-Erik Krig, distriktsläkare på Finspångs lasarett.
Socialstyrelsen fick i början av veckan in en anmälan gällande två läkare på Finspångs lasarett som skickade hem en sexårig flicka - trots att det enligt anmälaren senare framkom att barnet hade borrelia.
Vidare till Vrinnevi
Efter att ha undersökts av två läkare på Finspångs lasarett, där båda misstänkte att flickan skulle vara drabbad av ett virus, skickades sexåringen sedan till Vrinnevisjukhuset i Norrköping för att undersökas av en barnspecialist. Där togs flera prover och flickan fick även medicin mot borrelia.
u tillbakavisar distriktsläkaren Jan-Erik Krig, som var den första läkaren att undersöka sexåringen i Finspång, hela borreliapåståendet.
- Samma dag som anmälan till Socialstyrelsen kom in kom även provtagningen till Vrinnevisjukhuset som visade att flickan inte hade borrelia, som läkarna där misstänkt, säger han.
Fel intryck
Istället menar Jan-Erik Krig att proverna visade på en virusinfektion, som han och sin läkarkollega på Finspångs lasarett bedömde från början. Han berättar att man som patient kan tolka att det som om man har en viss sjukdom, i detta fall borrelia, när man medicineras för den, men att det inte alltid stämma.
- Vi beklagar såklart, det är ledsamt att familjen upplevt besöken som tråkiga. Men den bedömning vi ställde från början var den som stod i slutändan.
"Sällan stilla"
Jag hoppas inte att detta kommer att påverka sjukhuset negativt, säger Jan-Erik Krig.
Är du orolig att bli fälld?
- Nej, men givetvis kommer vi även här att följa upp och se om något hade kunnat göras annorlunda, säger Jan-Erik Krig.
I anmälan fick sjukhuset även kritik för att ni inte använde bedövning vid provtagning?
- I detta fall togs akutprover på flickan vilket innebär att de måste lämnas in snabbt. Bedövningen som vi har tar en timme innan det börjar verka och man brukar alltid komma överens med patienten kring hur man ska göra. Det är svårt att veta hur det kommer att gå innan man sticker, extra svårt kan det vara att ta prover på barn eftersom de sällan är helt stilla, säger undersköterskan Catharina Wall.
Socialstyrelsen kommer att ta ställning till ärendet inom några månader.