Det var ett halofenomen

Nu bekräftar Hans Bengtsson på SMHI i Norrköping, att det var ett halofenomen på läsarbilden i Folkbladet i torsdagstidningen.

Ett halofenomen. Visst var det ett halofenomen på läsarbilden i Folklbladet i torsdagstidningen. Det bekräftar nu Hans Bengtsson på SMHI.

Ett halofenomen. Visst var det ett halofenomen på läsarbilden i Folklbladet i torsdagstidningen. Det bekräftar nu Hans Bengtsson på SMHI.

Foto: Monica Schön

FINSPÅNG2016-01-07 16:30

– Bilden visar solen och en del av 22-graders-halon, säger Hans Bengtsson. På samma höjd över horisonten som solen kan man se två bisolar. Ovanför solen ser man också en vertikalpelare.

Hur uppstår det här fenomenet?

– Halofenomen alstras av iskristaller i cirrostratusmoln, och på bilden ser man ett område med sådana moln närmast horisonten. Vissa halokomponenter, som 22-graders-halon och bisolar, är inte ovanliga utan kan ses varje gång man har cirrostratusmoln framför solen. I det här fallet är bisolarna rejält ljusstarka och fina.

Hans Bengtsson tipsar också om att man kan läsa mer på http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/halo-1.428.

Bilden i Folkbladet hade tagits av Monica Schön, som skickade in bilden till tidningen:

– Jag tog bilden på det här väderfenomenet från min tomt i Risinge vid niotiden på onsdagsmorgonen, berättade hon. Och när jag såg fenomenet tydde jag det som ett spännande omen för det nya året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om