Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det nya avtalet på gott och ont

FINSPÅNG
Egentligen är de värda mer än de fem procenten som avtalet ger. Strejken kunde hållit på litet till. Samtidigt är det skönt att komma i normala gängor igen.
Vårdpersonal på Lönnen på Storängsgården diskuterade avtalet i går på fikarasten.
Likaså på Räddningstjänsten. Där stod dock andra och allvarligare tankar i centrum.

Det gjorde vårdbiträdet Maud Lundqvist samt undersköterskorna Ulla Almqvist och Barbara Gustavsson under fredagens kafferast.
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Det gjorde vårdbiträdet Maud Lundqvist samt undersköterskorna Ulla Almqvist och Barbara Gustavsson under fredagens kafferast. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Foto:

Finspång2003-05-31 00:00
Ringa in timvikarie. Det var bland det första man gjorde på Lönnen när strejken var över.
- Vi har ju fått jobba över- och mertid under konflikten. Ibland har vi fått gå in på andra avdelningar. Någon gång har det inte gått att hitta någon. Det har varit jobbigt.
Undersköterskorna Barbara Gustavsson och Ulla Almqvist samt vårdbiträdet Mona Lundqvist konstaterar att strejken har påverkat även dem, trots att vårdpersonal inte varit uttagen.

<b>"Snopet"</b>
Så det är på många sätt skönt att det är över och jobbet har återgått till de vanliga rutinerna.
- Men det kändes litet snopet först, säger Mona. Det var helt låst i förhandlingarna och så plötsligt var det klart. Det kom litet plötsligt.
Vårpersonal får fem procents löneökning i år. Det är 0,5 procent lägre än det vad Kommunal gick i strejk för.
Arbetskamraterna på Lönen har räknat över vad det nya avtalet ger. 800 kronor i månaden på heltid, minus skatt har de kommit fram till.
-Det blir ungefär 500 - 600 kronor kvar. Och så missar vi det retroaktiva och får ett engångsbelopp på tusen kronor i stället.

<b>"Vi är värda mer"</b>
- Jag trodde inte att vi skulle få allt vi begärt, det få man aldrig i en förhandling, konstaterar Maud. Men vi började för tamt och vi kunde ha fortsatt litet till.
Även om Kommunal hade nått ända fram, hade det egentligen inte varit tillräckligt, anser Maud, Ulla och Barbara.
- Vi har ett tufft och krävande jobb, både fysiskt och psykiskt, vi borde ha mycket mer i lön, tycker de.
På Räddningstjänsten I Finspång diskuterade personalen också avtalet på fredagsförmiddagen.
-Man strejkar ju inte för att få försämringar, utan för att få förbättringar, säger Daniel Asp.
För räddningspersonal - liksom för övrig teknisk personal samt lokalvårdare och personal i barnomsorgen m fl - ger nämligen det nya avtalet 2,6 procent. Det är mindre än de 3,5 procent som fanns i det gamla avtal som Kommunal sade upp.

<b>Tänker på annat</b>
- Vi opponerar oss inte mot att vårdpersonalen får fem procent. Det är de värda. Men det bör inte betalas av oss brandmän enbart. Politiker och andra ska vara solidariska och dela på kakan, anser brandmännen.
Samtidigt är engagemanget i avtalet inte lika djupt som annars. Tankarna går till den kollega i Norrköping som miste livet när han gjorde sitt jobb.
- Personligen känner jag att det finns viktigare frågor att fokusera på just nu, säger Tage Stigell.

<b>Ingen oro</b>
Stora lönehöjningar kan medföra uppsägningar, eftersom både kommuner eller landsting har dålig ekonomi. Både under och efter strejken har arbetsgivarrepresentanter uttryckt dessa uppfattningar.
Mona, Ulla och Barbara känner ingen oro över att det ska bli uppsägningar på Storängsgården.
-Man kan ju aldrig veta förstås, men det är inget vi känner någon oro för nu. Däremot kan det säkert bli indragningar på mindre saker.

<b>Garderad kommun</b>
Kommunalråd Stig Andersson (s) berättar att kommunen har garderat sig i den kommunala budgeten för i år och nästa år.
- Naturligtvis kostar avtalet kommunen en del, men vi har redan räknat med stora löneökningar i budgeten.
Å andra sidan har kommuner och landsting haft mindre utbetalningar än vanligt under strejken. Men det går inte att säga att kommunen tjänat på strejken, tycker Stig Andersson.
-Det är riktigt att kommunen haft ett par, tre miljoner kronor mindre i löneutbetalningar i och med strejken. Men något ekonomiskt helhetsgrepp på strejken har vi ännu inte. Det arbetet inleds nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om