Samtidigt påpekar Berit Martinsson att vänortsbesöket som skedde under fyra majdagar förra året var ett 50-årigt firande av utbytet med den belgiska orten Yvoir.
– Vi åt bland annat på Slottsmässen och det blev dyrare än vi hade beräknat. Det är en miss helt klart. Men vi har inte brutit mot några regler. Och den mängd alkohol som har serverats överstiger inte den policy vi har. Och hotellfakturan är inte särskilt hög. Bara två av de nio besökarna bodde på hotell, resten hos värdfamiljer.
Din man har varit med på resor till vänorter vid två tillfällen – kostnader som kommunen har stått för?– Ja, sedan början av 2000-talet har det varit tradition att man får ta med sin respektive i de fall de är inbjudna. Men nu kommer ju policyn att ses över.
Två av dem som varit med på en resa är barn till en högt uppsatt politiker och till en högt uppsatt tjänsteman. Hur tror du att det kan uppfattas?– Det är två duktiga elever vars lärare utsett dem att följa med, och inget annat, säger Berit Martinsson.
Den ena föräldern – som är hög politiker – delar också den bilden.
– Jag har inte alls varit inblandad i vänortsresorna, så när min son fick frågan av sin lärare kände jag mig trygg med att uppmuntra honom att tacka ja. Men självklart diskuterade vi hemma att det kommer att finnas människor som anser att det är fel. Men jag ställer inte upp på att min roll som politiker per automatik innebär att min son ska tacka nej till något som erbjuds honom.
Den andra föräldern– som är hög tjänsteman – är inne på samma linje.
– Har man en sådan här roll så kommer det alltid att finnas människor som har synpunkter, så just det är väl inte så svårt att förstå. Men om det betyder att min son ska förvägras möjligheten att följa med när läraren frågar så är jag mer tveksam. För min del känner jag mig trygg med att jag inte på något sätt har varit involverad i det beslutet.
Delar av kritiken mot vänortsarbetet handlar också om dokumentationen. När Berit Martinsson får frågan om hur förra årets vänortsbesök dokumenterades så svarar hon så här:
– Vi hade med oss tidningen ut som skrev.
Men från kommunens sida? Finns det någon dokumentation på er hemsida?– Ja, det har jag för mig. Men det är också något som vi ska bli mycket bättre på.
Hur har vänortsarbetet kommit medborgarna till del, skulle du säga?– Det har bland annat lett till att en av våra duktiga konstnärer i kommunen, Marie Åkerlund, har fått ställa ut i vår tyska vänort Finsterwalde.
Men under ett kommunfullmäktigesammanträde tidigare i våras sade du, angående det då nyligen gjorda vänortsbesöket just där, att ”vi hade lärorika dagar för oss, sen kanske det inte gagnar våra medborgare så mycket (...)”. Vad menade du?– Just det vänortsbesöket kanske inte gagnade medborgarna, så kan det vara. Men den här gången hade vi ändå med oss kulturskolechef Håkan Forsberg vilket ledde fram till ett bättre samarbete mellan våra kulturskolor. Och sedan är det ju så att vi självklart måste åka när vi blir inbjudna. Annars kan vi ju lika gärna låta bli att ha vänorter, men det vore väldigt olyckligt.
Så tillägger Berit Martinsson:
– Men min fråga överlag är varför Vänsterpartiet har skrivit en motion om vänortsarbetet just nu? När de satt i majoritet i tolv år hördes inte ett ljud, det här är bara ett politiskt utspel.