För fjärde och sista gången den här mandatperioden presenterade den styrande politiska trion, med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, på torsdagen en gemensam budget för främst 2022, även om 2023 och 2024 också fanns med.
– Det vi inte klarat jämfört med de tidigare åren är att vi den här gången kan lägga ett resultatmål på två procent redan från start för 2022. Vi har många investeringar de kommande åren, så det är förstås bra att vi inte behöver låna till allting, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) på pressträffen i kommunhuset.
Den totala penningpåsen som ska fördelas till Finspångsbornas bästa nästa år handlar om drygt 1,4 miljarder kronor. Den kommunala skattesatsen kommer att ligga kvar på samma nivå som 2021.
– Mycket av pengarna som kommunen har att röra sig med handlar om löner till de anställda inom kommunen. Men det finns också utrymme för särskilda satsningar, sa Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd.
Exploatering- och fastighetsinvesteringar läggs det sammanlagt 117,6 miljoner kronor på det kommande året.
– Det är den tunga biten, med tomtmark som ska färdigställas och mark som ska köpas. Det handlar till exempel om delar av Grosvad och Nyhem samt Sundsvägen och Tallgläntan, där vi har olika projekt på gång, berättade Jeansson.
När det gäller fastighetsinvesteringar gäller det bland annat ny förskola i Lotorp och ombyggnationen av Hällestadgården.
De ofrivilliga turerna inom de kommunala verksamheterna togs bort för några år sedan på vardagarna. Nu ska det satsas pengar på att ta bort de delade turerna även på helgerna. S, C och KD lägger sex miljoner kronor på det 2022, lika mycket 2023 och tre miljoner 2024.
– På sikt kommer inte det här att kosta pengar. Vi tror att vi sänker sjukfrånvaron, ökar attraktiviteten och minskar timvikarierna, sa Jeansson.
När det gäller skolan satsas två miljoner kronor för att öka läsförmågan i grundskolan genom att kompetensutveckla lärare.
– Vi har ett prioriterat uppdrag som handlar om att ta fram en långsiktig strategi för att öka pojkars resultat i grundskolan, sa utbildningsrådet Frida Granath (S).
Två nya tjänster ska tillsättas, en bygglovstjänst och en tjänst för mark- och exploatering. Total kostnad 1,4 miljoner kronor.
– Mer mark och hårdare exploatering är ett måste för kommunen om vi ska växa. Vi behöver förbättra service- och bemötande inom den myndighetsutövning som bedrivs inom bygg- och miljöområdet. Den avdelningen ska ta fram en handlingsplan och politiskt ska vi kunna styra vad de gör på ett annat sätt än förut, sa Hugo Andersson.
4,7 miljoner kronor investeras i nya trygghetslarm på kommunens särskilda boenden.
– Det är något som självklart bara ska fungera utan problem, sa socialrådet Kristin Andersson (KD).
200 000 kronor ska gå till en särskild satsning på högriskhelger.
– Vi satsar de pengarna på att ta fram förslag på hur kommunen i samarbete med civilsamhället, föreningslivet och polisen kan erbjuda aktiviteter och ökad social närvaro av vuxna för att skapa trygga platser för ungdomar under högriskhelger. Det är inga stora pengar, men en viktig satsning, förklarade Jeansson.
Har det varit svårt att komma överens mellan partierna?
– Nej, det här budgetarbetet har nog varit det enklaste av de fyra gångerna vi lagt en gemensam budget, sa Ulrika Jeansson och fick medhåll från de övriga parterna.