Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det har brunnit på Holmsjöhultängen

Och framöver ska Länsstyrelsen sätta upp ett vargstängsel!

Det har brunnit på Holmsjöhultängen i Igelforfs. Något som Kenneth Lekberg från Naturskyddsföreningen är glad för.

Det har brunnit på Holmsjöhultängen i Igelforfs. Något som Kenneth Lekberg från Naturskyddsföreningen är glad för.

Foto: Sören Boström

Finspång2021-05-06 14:00

Holmsjöhultängen nära Igelfors har råkat ut för en bränning!

Något som gillas av Naturskyddsföreningen i Finspång, som sköter om ängen:

– Det är Länsstyrelsen som varit här och bränt av vissa ställen på ängen och det var jättebra, säger Kenneth Lekberg från Naturskyddsföreningen.

Varför då?

– Man kan se bränningen som ett komplement till vår egen slåtter av ängen, för att hålla den öppen från bland annat gräs och ljung.

– Förr om åren, säger Kenneth Lekberg, har vi dessutom haft får som betat av ängen under hösten, men i fjol fick vi inga får på besök eftersom det finns varg i omgivningen.

Blir det samma problem även den här hösten?

– Nej, i år, normalt i september, hoppas vi att den fårägare som vi anlitar, återigen vågar släppa in sina får på Holmsjöhultängen några veckor.

– Orsaken är att Länsstyrelsen har beslutat att i sommar sätta upp ett vargstängsel med el runt hela ängen och det är vi givetvis väldigt glada åt.

Nyligen genomförde Naturskyddsföreningen och Finspångs kommun en guidning på ängen med naturvårdssamordnaren Marika Sjödin som guide.

– Vi genomför guidningar på olika ställen i kommunen och bland annat då Holmsjöhultängen, berättade Marika Sjödin. Och i år känns det lite extra roligt, eftersom år 2021 har utsetts till "Friluftslivets år"!

Kenneth Lekberg berättar att man identifierat 220 olika växter på ängen, som sköts av Naturskyddsföreningen sedan 1990-talet.

– Och jag vill betona att den här ängen är öppen att besöka för alla och man kan gärna ta med sig en fika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!