Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det gjorde vi bra

LJUSFALLSHAMMAR
Hövdingen och ordföranden tog det första spadtaget tillsammans.
Mannen som startade det från allra första början var på plats.
Mannen som är orsaken till den nya utvecklingen likaså.
Det handlar om lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

Männen bakom museet. Karl-Henry Nilsson har donerat tusentals fordon och föremål till Skogs- och lantbruksmuseet. Karl Hellmark var den som startade alltihop för ca tio år sedan.

Männen bakom museet. Karl-Henry Nilsson har donerat tusentals fordon och föremål till Skogs- och lantbruksmuseet. Karl Hellmark var den som startade alltihop för ca tio år sedan.

Foto:

Finspång2003-05-19 00:00
För drygt tio år sedan bildades Skogs- och lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Karl Hellmark från Tjällmo är som bekant mannen vars samlingar finns att beskåda på museet.
På lördagen fanns han på plats under Museets Dag. Det gjorde också Karl-Henry Nilsson från Nykyrka, Västra Ny som gjort en stor donation till museet. Flera tusen föremål, bl a traktorer, hästdroskor och motorcyklar, men också redskap ingår i samlingen, som betonar en historisk utveckling.

<b>Tack vare barnbarnet</b>
-Jag har alltid tyckt att det inte ger så mycket att visa enstaka saker. Har jag skaffat mig föremål, vill jag gärna ha det som kom före också, för att visa hur det ändrats under tiden, säger donatorn själv.
Han har ofta besök som kommer för att titta på samlingarna, men han har aldrig annonserat eller marknadsfört sig. Informationen om hans dyrgripar har spridits med "mun till mun-metoden".
- Det började med att mitt barnbarns skolklass kom och tittade när de läste historia i skolan, berättar Karl-Henry Nilsson.
Ryktet spred sig och besökarna kom. Och nu är tanken att de ska komma till Ljusfallshammar - när den nya museibyggnaden är klar.

<b>Satsning</b>
Donationen inryms nämligen inte i de nuvarande lokalerna. Med stöd av länsstyrelsen, EU:s glesbygdsprogram Leader och Finspångs kommun satsas det rejält på en utbyggnad.
- Sammanlagt rör det sig om en satsning på 3,3 miljoner kronor, säger Peder Sterlinge, styrelsemedlem i museet och projektledare.
Materialkostnader och större arbeten täcks av dessa tre miljoner, men för att det hela ska gå i lås krävs ytterligare insatser.
-Det komer att behövas mycket ideellt arbete från föreningens medlemmar.
Satsningen handlar dock inte enbart om att skapa större utställningsyta. Det handlar om att utveckla museiverksamheten i stort. Något som ska koma hela bygden till goda.
- I den nya byggnaden ska det öppnas servering, vi ska ha öppet året om och vi har planer på att skapa övernattningsstugor och här går en vandringsled som kan anslutas till Östgötaleden.
Peder Sterlinge berättar att man redan har klart med arrendator till serveringen.
- Utbyggnaden ska vara på 22 X 60 meter och delvis i två plan. Serveringen finns med på ritningen.

<b>Första spadtaget</b>
På lördagen tog landshövding Björn Eriksson första spadtaget tillsammans med museiföreningen ordförande Mona Hellström.
Om allt går som planerat ska bygget vara klart 2005. Björn Eriksson manade föreningen att se till att tidsplanen håller.
- Mitt förordnande går ut 2005, så ni måste vara klara så jag kan komma hit och inviga, det vill jag inte missa.
Cirka 800 betalande deltog under dagen, arrangörerna uppskattar den totala besökssiffran till cirka 900. Dessa kunde titta på museets samlingar och ditforslade fordon av olika slag och av olika ålder.
Hunduppvisning, takspånshyvling, kolmila, tjärbränning, hantverkare med mera stod också på programmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om