Allt började som ett vanligt skolprojekt. När Curt Nicolingymnasiet kunde söka EU-bidraget ”Erasmus +”, startades utbytet 2012.
– Jag kommer ursprungligen från Makedonien och föreslog att vi skulle åka dit, berättar Zlatko Karov, lärare på teknikprogrammet.
– Vi var en liten skara som åkte första gången. Vi var nyfikna och där öppnade sig ett nytt land med fantastiska människor, påpekar CNG:s rektor Anders Södergren.
I måndags kom en grupp elever och lärare hem till Sverige efter en tvåveckorsvistelse i Makedonien.
– Vi har gjort massor av studiebesök och utflykter, sett många vackra platser. Det är annan natur där och bergen är väldigt fina i landet, säger eleven Wilma Larsson.
Projektet har genomförts vid två skolor.
– Vi har spelat in filmer med de makedonska eleverna och programmerat en robotbil, tillägger eleven Karl Nilsson.
Han tycker att det var intressant att jämföra skillnader mellan de båda länderna.
– Det blev en ögonöppnare för många under resan. I Sverige tar många vissa saker för givet. En stor skillnad är att de är väldigt sociala där, till skillnad mot oss svenskar, säger han.
Något som Zlatko Karov kan bekräfta.
– Öppenheten och bemötandet är det bästa. Det sämsta är att de har svårt att passa tider, men de har blivit bättre, betonar han.
De bodde i Kavadarci, en industriort som påminner om Finspång, och besökte vackra turistorten Ohrid samt huvudstaden Skopje. Ett stort antal vin- och persikoodlingar präglade landskapet.
– Temperaturen var runt 23 grader, vi berättade att det är som sommarvärme för oss, säger Wilma Larsson.
EU-bidraget gör så att totalt 70–75 CNG-elever kan åka på denna utlandspraktik årligen.
– Under de här åtta åren har över 600 elever och 40-talet lärare kunnat åka till Makedonien. Det är mötet mellan ungdomar från helt olika bakgrund som är det mest viktiga, som jag ser det, understryker Anders Södergren.
Makedonska skolelever har även besökt CNG-gymnasiet vid några tillfällen.
– Vi instiftade ett stipendium som vi delade ut vid avslutningsceremonin i Makedonien. Det ger totalt tio elever möjlighet att komma till oss i Finspång i höst och genomföra motsvarande projekt. De blev väldigt glada när vi presenterade det här stipendiet, konstaterar Anders Södergren.