Det har varit en fråga som har diskuterats länge. Nu har de styrande partierna (S, C och KD) bestämt att delade turer kommer att försvinna efter semesterperioderna 2022.
– Vi har haft besparingar i flera år, men i år fick vi en positiv budget. Det blir en satsning på sex miljoner kronor för perioden september– december nästa år, sedan kommer satsningen fortsätta under kommande år. Det är viktigt att höja statusen på yrket, säger Frida Granath.
Hon lyfter fram att det är viktigt eftersom det både är en arbetsmiljö- och en jämställdhetsfråga.
– Detta ska gälla för alla och det ska inte sättas några dåliga vikariescheman. De som jobbar delade turer arbetar ofta morgon och kväll, när det är tyngst arbetsmoment. Vi har många timvikarier idag och vill se en annan grundbemanning istället, säger Frida.
Fredrika Ryngberg, sektionsordförande, Kommunal, och Britt-Marie Lundgren, huvudskyddsombud inom vård- och omsorg, Kommunal, arbetar båda som undersköterskor inom äldreomsorgen.
– Det här är ett delmål i rätt riktning när det gäller arbetsmiljö och att göra undersköterskeyrket mer attraktivt, men det är viktigt att det blir hållbara scheman, betonar Fredrika Ryngberg.
Britt-Marie jämför med industrin, där de anställda tjänar betydligt bättre.
– De jobbar inte heller delade turer. Det händer att anställda inom vården får sju påringningar gällande jobb under en ledig dag, det blir också en stress, konstaterar Britt-Marie Lundgren.