Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är vansinnigt"

Återvinningen kan bli ett kooperativ.
Möjligheterna undersöks just nu för fullt.
Bland personalen är oron stor för vad som ska hända.

Pentti Rytsy och Hans Vandland som jobbar på Återvinningen på Sjömansäng är inte oroliga för att deras arbetsplats kan bli ett arbetskooperativ. "Det spelar inte så stor roll för oss. Vi går snart i pension", säger de. I mitten syns sysselsättningsenhetens chef Inger Gustafson. Foto: Malin Perk

Pentti Rytsy och Hans Vandland som jobbar på Återvinningen på Sjömansäng är inte oroliga för att deras arbetsplats kan bli ett arbetskooperativ. "Det spelar inte så stor roll för oss. Vi går snart i pension", säger de. I mitten syns sysselsättningsenhetens chef Inger Gustafson. Foto: Malin Perk

Foto:

Finspång2007-08-15 06:00
Återvinningen på Sjömansäng ingår i kommunens sysselsättningsenhet. De cirka 15 personer som jobbar där har av olika orsaker hamnat utanför arbetsmarknaden - är arbetslösa, handikappade, långtidssjukskrivna och har försörjningsstöd.
Tidigt i våras väcktes tankarna på att göra Återvinningen till ett arbetskooperativ. Planerna har skapat mycket oro och många frågetecken bland personalen.
- Det är vansinnigt, säger Mari Niemi, som jobbat här i sex år och som stortrivs.
Hon och kollegan Gun Allard som är här på rehabilitering efter att ha varit långtidssjukskriven tycker inte att ett kooperativ är rätt väg att gå för Återvinningen.
- Hit kommer man för att få jobba i sin egen takt, säger de.


Vinstdrivande
Arbetstempot och den goda stämningen som idag råder skulle försvinna om butiken, som säljer skänkta saker, blir vinstdrivande, menar de.
- Man måste se till det sociala också, säger Gun Allard.
Samma tankar är Inger Gustafson, enhetschef på kommunens sysselsättningsenhet, inne på.
- Det talas om att det här skulle vara utvecklande för de som jobbar här. Men det skulle lika gärna kunna bli tvärtom, människorna skulle kunna falla igenom skyddsnätet.


Motiverade
Den största rädslan bland personalen har handlat om vad som kommer att hända med dem som inte vill vara med och starta kooperativet.
- Därför har kommunens politiker gått ut och lovat att ingen på kommunens sysselsättningsenhet ska behöva förlora sin anställning, menar Lelle Karlsson, på Östgöta coop center, som tillsammans med kommunen undersöker möjligheterna att starta arbetskooperativ i Finspångs kommun.
På Östgöta coop center är man väl medveten om att det råder en stor förvirring kring de kooperativa planerna på Återvinningen.
- Vi undersöker möjligheter förutsättningslöst, säger Lelle Karlsson och framhåller att man under hösten kommer att fortsätta att föra diskussioner med de personer som är intresserade av att starta ett arbetskooperativ.
- En förutsättning för att det ska bli av är att det finns deltagare som är intresserade och motiverade.


Illojal konkurrens
Projektet, som dels finansieras av kommunala medel och EU-pengar, slutar i november. Därefter ska resultatet utvärderas noggrant.
- Jag gissar att det tar minst ett år innan ett arbetskooperativ skulle kunna bli verklighet, säger Lelle Karlsson.
För att det ska gå så långt krävs ett politiskt beslut.
För Finspångs kommun är det positivt med ett kooperativ eftersom man då skulle kunna gå ut på den privata marknaden. Försäljningen på Återvinningen har nämligen vid flera tillfällen ifrågasatts och anmälts till statens konkurrensråd för illojal konkurrens.
- Men konkurrensrådet tycker dock att en sådan här produktion skapar ett visst samhällsekonomiskt mervärde samt att det ger miljömässiga vinster, säger Inger Gustafson.
Fakta/Återvinningen
Återvinningen ingår i kommunens sysselsättningsenhet, en avdelning med mål att ge meningsfull sysselsättning till arbetslösa, handikappade, långtidssjukskrivna samt personer med försörjningsstöd i kommunen.

Återvinningen består av cirka åtta handledare och cirka 45 personer som deltar i det dagligt arbetet. Man utför arbeten som reparationer, tillverkning åt kommunens olika enheter samt ideella föreningar. Försäljning sker från Återvinningens egen butik, av skänkt material som möbler, husgeråd, mm, viss egen tillverkning förekommer.

Innehållet i arbete skall i första hand erbjuda personliga utvecklingsmöjligheter och ökad självkänsla. Detta ska uppnås genom att arbeta som ett vanligt företag men utan kvantitetskrav på produktionen. Allt arbete sker i egen takt och efter egen förmåga.
Källa: www.finspong.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om